Дефицитът по текущата сметка на 27-те страни в Европейския съюз през третото тримесечие на 2011 г. възлиза на 21.4 млрд. евро – съобщи Европейската статистическа служба. Налице е слабо подобрение след 22.3 млрд. евро дефицит през третото тримесечие на предходната година.

Анализът по компоненти показва, че страните от ЕС са постигнали чувствителен излишък по сметка „услуги“, в размер на 29.8 млрд. евро с увеличение от точно 7 млрд. евро на годишна база.

Прирастът на износа на услуги се дължи основно на категорията „други бизнес услуги“, който включва професионални и технически услуги, финансови услуги /+ 7.6 млрд. евро/, компютърни и информационни услуги, транспорт и даже 2.2 млрд. евро излишък в строителните услуги.

Но във всички останали подсметки в текущата сметка, ЕС е с негативен резултат. Дефицитът по сметката на стоките е нараснал с близо 5 млрд. евро за последната година и достига 35.1 млрд. евро. До 16.7 млрд. евро се е раздул дефицитът на текущите трансфери. Излишъкът по статията доход се е свил.

През третото тримесечие на 2011 г. най-голям излишък по външната текуща сметка ЕС има с Швейцария /+15.8 млрд. евро/, САЩ /+13.9 млрд. евро/, Хонконг /+5.9 млрд. евро/, Бразилия /+4.1 млрд. евро/.

Най-голям е външният дефицит с Китай /35.7 млрд. евро/, Русия /-9.9 млрд. евро/, Япония /-5.4 млрд. евро/.

Като дял в БВП, дефицитът в текущата сметка на ЕС за разглеждания период достига 0.7% от БВП – точно колкото е бил и през третото тримесечие на 2010 г.

Оказва се, че 17-те страни в еврозоната са постигнали баланс на текущата сметка – с 1.2 млрд. евро минус, което за големите размери в еврозоната всъщнсот е статистическа нула. Еврозоната е успяла да изнесе услуги за нето 21 млрд. евро и  стоки за нето 3.1 млрд. евро. Но другите в ЕС извън еврозоната работят на дефицит.

България е една от 14-те страни в ЕС, които имат положителен баланс по текущата сметка през Q3, в размер на 1.2 млрд. евро. Германия е първа с 30.3 млрд. евро, следвана от Холандия, Швеция и Дания.

Дефицитът по текущата сметка на Великобритания е 20.1 млрд. евро, на Франция 8.7 млрд. евро, на Италия 8.2 млрд. евро, на Испания 6.4 млрд. евро.

Нетно 15.3 млрд. евро са инвестирали европейските страни през Q3 извън границите на ЕС. В това число 3 млрд. евро в Швейцария, 2.5 млрд. евро в САЩ, 2.9 млрд. евро в Китай, 2.3 млрд. евро в Русия.

Още по-големи са инвестициите в Хонконг /3.7 млрд. евро/, Индия /4.2 млрд. евро/,  Бразилия /3.5 млрд. евро/. С ред други страни, включително Канада, инвестиционният баланс на ЕС е отрицателен.

Най-голям вносител на услуги /включително туризъм и транспорт/ е Германия, с 10 млрд. евро дефицит през лятото на миналата година. България за същия период е постигнала излишък по сметката на услугите с 1.5 млрд. евро.