Цената на петрола сорт Брент е референтна за близо 80% от нефтените контракти в глобален мащаб. Еталонът е въведен през 1988 г. като начин да се изгладят големите ценови разлики за търговците и рафинериите и да се стабилизира пазарът на суровината по света.

В момента сорт Брент се добива само в четири находища в Северно море. Въпреки това неговата роля като еталон за цените на нефтените контракти остава непроменена, съобщава The Telegraph.

Това обаче е на път да се промени. Доскоро единственият значим конкурент на британския Брент беше американският лек суров петрол сорт WTI.

Сега Китай се готви да излезе на пазара със собствени контракти, с очевидната цел да засили контрола си над цените на основния източник на енергия в света. За разлика от Брент и WTI, чиито цени са в долари, новият сорт петрол ще се търгува в юани.

Контрактите ще се предлагат на борсата за енергийни суровини в Шанхай, като това ще стане вероятно от следващия месец.

Новият сорт петрол е отражение на нарастващото влияние на Пекин над световните енергийни и стокови пазари. Китай вече е вторият по големина в света потребител на петрол, като бързо догонва САЩ.

Така Пекин се надява и да засили ролята на юана като международна валута. Китайското правителство вече положи основите на този преход въвеждайки частична либерализация на пазара, като позволи на частните рафинерии в страната да внасят петрол.