Китай изглежда е спрял попълването на стратегическите си петролни резерви. Така един от основните източници на търсене на суровината на глобалния пазар спря да дава подкрепа на цените на нефта, съобщава FT.

В началото на тази година, Пекин отклоняваше милиони барели суров петрол в авариен резерв. Но новите данни показват, че купуването е приключило в началото на септември.

Пекин не разкрива подробна официална информация за попълването на резерва, което принуждава анализаторите да използват данните за търговските потоци и потреблението, за да изчислят промените в китайските петролни запаси.

МАЕ съобщи, че през първото тримесечие разликата между поръчките и потреблението в Китай е възлизала на 650 000 барела на ден - еквивалент за съхраняване на петдесет и осем милиона барела през тримесечния период.

През второто тримесечие, разликата е намаляла до 510 000 барела на ден, а през юли е паднала до 100 000 барела на ден. Данните за август и септември показват липса на разлика, което според базираната в Париж Международна агенция за енергетика означава, че пълненото на петролните резерви засега е приключило.

Запълването на китайските петролни резерви трябва да стане на три фази. В момента се изграждат съоръженията за втората фаза, в които ще се съхраняват 200 млн. барела петрол. При приключването на третата фаза, през 2020 г, обемът на резервите ще достигне 500 млн. барела.