Продължава словесната престрелка между китайските власти и финансистите в САЩ относно „справедливата стойност“ на юана. Снощи премиерът Вен Жибао по време на среща в Ню Йорк, организирана от двустранни бизнес и политически организации, е посочил следното: поскъпване на китайската валута с 20% или 40% ще доведе до сериозна безработица и социално напрежение в страната.

“Не можем и да си представим колко китайски заводи ще фалират, колко китайски работници ще загубят работата си, колко мигранти ще се върнат на село ... Основната причина за търговския дефицит на САЩ не е разменния курс с китайската валута, а структурата на инвестициите и спестяванията“ - заявил е китайският премиер.

Преди дни президентът на САЩ Барак Обама се присъедини към общия хор, като обвини Китай че поддържа валутата си прекалено евтина, за да помага на износа си. Според Обама, юанът е по-евтин, отколкото пазарът казва, че трябва да е и това дава търговско преимущество на азиатската икономика.

Утре, 24 септември, парламентарна комисия ще заседава в САЩ и ще обмисля как по законов път може да принуди Китай да повиши цената на валутата си.

От 19 юни досега юанът е поскъпнал с 2% спрямо долара и на 21 септември достигна кур с 6.7079 юана за долар, най-високо ниво от 17 години насам. През последните две години курсът на юана не помръдна от ниво 6.83 за долар. В периода 2005 – 2008 г. юанът поскъпна с 21% спрямо долара, но през юли 2008 г. китайската централна банка го закова, за да предпази износа си в периода на финансова криза.

На срещата в Ню Йорк снощи Вен Жибао е посочил, че Китай не създава умишлено търговски излишъци. Независимо от това, излишъците са огромни. Запървото полугодие на 2010 г. износът е надвишил вноса в търговията със САЩ с 119 млрд. долара. Вероятно рекордните излишъци от 227 млрд. долара от 2009 г. през тази година ще бъдат надминати.

Вен е посочил, че стоките, които Китай изнася, имат висока интензивност на труда и САЩ отдавна е спрял да произвежда тези продукти. Ако САЩ не внася от Китай, ще трябва да внася отнякъде другаде. Вместо да атакува валутата, САЩ трябва да си помисли как да започне да внася повече продукция в Китай. Така китайският премиер деликатно загатва за съществуващата в САЩ забрана да се продават на Китай някои категории стратегически продукти.