Сингапур ще се присъедини към Хонконг като офшорен търговски център за китайската валута - юанът. Това съобщават местните финансови ежедневници, които се позовават на банкер от централната банка на Сингапур.

Идеята на този проект е Сингапур да не изземва функцията на Хонконг като търговски център, а да се фокусира по-скоро върху улесняването на търговията и сетълмента на сделките с китайска валута, от което да се възползват азиатските бизнесмени. 

Предвижда се Bank of China или Industrial and Commercial Bank of China да поемат търговските сделки и сетълмента в Сингапур. Все още не е ясно кога това ще стане възможно технически.

Може да се каже, че новината не е изненадваща, защото отдавна Китай се опитва да направи по-лесна и широкоразпространена търговията с нейния юан. В понеделник Китай и нова Зеландия се споразумяха за извършването на валутен суап за 25 млрд. юана, равняващи се на $ 4.9 млрд. Неговата функция е да подкрепи търговските транзакции между бизнесите от двете страни. Подобни суапове Китай има и с други държави като Узбекистан, Южна Корея, Малайзия, Беларус, Индонезия, Аржентина, Исландия. AP