Китай ще позволи навлизането на по-голям поток от преки чуждестранни инвестиции в страната, става ясно от изявление на финансовия регулатор в страната, цитирано от агенция Ройтерс. Стъпката ще бъде предприета с оглед на насърчаване на потоците от преки чуждестранни инвестиции. Новината идва седмица след като страната отчете най-големия спад на тези инвестиции от 2009 година насам.

Финансовият регулатор, който е отговорен за надзора над валутните операции в Китай, обявява, че ще опрости процедурите за чуждестранните инвеститори, ще съкрати сроковете за одобрение на инвестиционните предложения и ще улесни транзакциите. Освен това ще отпадне режимът, според който за да отвори банкова сметка в чужда валута чуждестранният инвеститор трябва да получи разрешение от властите. Няма да се иска и разрешение за реинвестиране на печалбите.

Друга промяна ще даде възможност на чуждестранните компании в Китай да предоставят заеми на своите подразделения извън страната.

Причината за тази значителна промяна в политиката, която следва Китай, е свързана с постигането на готовност за безпроблемни превалутирания при навлизане на парични потоци от преки чуждестранни инвестиции, без това да застрашава управлението на валутния резерв и стабилността на Китай.

Агенция Ройтерс допълва, че облекченият режим за чуждестранните инвеститори, които гледат към Китай, влиза в сила от 17 декември.