Ние никога няма да позволим на агресорите от миналото да отменят присъдата на историята. Думите са на китайския външен министър. Така той започна изказването си на Световния икономически форум в Давос.

А когато го попитаха какво мисли за изявлението на премиера на Япония Шиндзо Абе, че двете страни са като Англия и Германия през 1914 г., той прояви нетипичен за един дипломат гняв.

"Защо му е да прави подобно изявление? Японските лидери искат да пренапишат историята, но китайците не могат да забравят станалото. Инвазията в Манджурия през 1930 г. е скандална глава в японската история. През 1937 г. те инициираха инцидента на моста Марко Поло, за да започнат всеобща атака срещу Китай... Тридесет и пет милиона китайски войници и цивилни бяха били убити. Кой е подбудителят? Кой е размирникът? Всичко е съвсем ясно."

Китайският външен министър нарече загиналите по време на Втората световна война японски войници - "военни престъпници" и остро разкритикува решението на Абе да се поклони и да остави цветя на военното гробище Ясукуни в Токио.

"Можете ли да си представите един европейски лидер да положи венец пред нацистки паметник?" Попита външният министър на Китай.

Той сравни островите Дяоюйдао /Сенкаку/ в Източнокитайско море със Сараево и добави, че Япония е  разрушила статуквото, оставяйки Пекин без друг избор освен да се защити.

От своя страна, също в Давос, Абе коментира надпревара във въоръжаването в Източна Азия така: "Ние трябва да ограничим военната експанзия в Азия... Споровете трябва да се решават от върховенството на закона, а не чрез сила и принуда".

Можем само да се надяваме, че китайско-японските взаимоотношения ще следват пътеката на разума и икономическите аргументи, въпреки надигащия се национализъм в двете страни.