Китайките регулатори обявиха, че ще спират търговията на фондовите пазари в Шензен и Шанхай, ако индексите променят стойността си с повече от 5%, спрямо тази при затваряне от предходния ден. Това ще става независимо дали движението е нагоре или надолу.

Ако индексът CSI 300, който следи най-големите 300 компании в Шанхай, отчете движение в рамките на 5%, властите ще спират сделките за 30 минути. Ако след възобновяването на търговията движението продължи и достигне 7%, борсата ще затвори.

Механизмът има за цел "предотвратява пазарните рискове" и ще насърчава "дългосрочната стабилност и устойчиво развитие на пазарите на ценни книжа", се казва в съобщение от борсовия регулатор.

Този ход е поредната стъпка за затягане на контрола върху спекулациите на фондовите пазари в Китай. Индексът Shanghai Composite се срина с близо 40% от средата на юни насам, като преди това отбеляза ръст с повече от 150% за 12 месеца, превръщайки борсата в Шанхай в най-печелившия сред големите фондови пазари в света.

Според Goldman Sachs китайското правителство е похарчило 1.5 трилиона юана /234 млрд. долара/, за да спре срива на фондовите борси през последните три месеца.