Китайската Industrial and Commercial Bank е единствената, която ще бъде допусната да представи обвързваща оферта за предоставянето на заем от 650 млн. евро на Българския енергиен холдинг, пише "Капитал Daily" в днешния си брой.

ICBC е една от най-големите банки в света с нетна печалба за 2014 г. 276.286 млрд. юана /43.455 млрд. долара/, през 2014 г.

В отделен конкурс кандидатите за емисия облигации на БЕХ на същата стойност, които да предоставят и мостово финансиране, бяха 10 пъти повече, но до втория етап, който е подаването на оферти, ще бъдат допуснати 11, заявяват източници на "Капитал."

По-голямата конкуренция за листването на облигациите твърде вероятно ще осигури по-изгодна цена на заема, коментира изданието.

Пускането на нова емисия на пазара обаче е продължителен процес, така че, ако БЕХ предпочете този вариант, ще разчита основно на мостово финансиране.

А холдингът се нуждае спешно от парите, за да се разплати с двете американски централи TEЦ "АЕS Mарица-изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3".

Едва след това ще може да падне цената за разполагаемост - поддържане на мощности в готовност - на двете централи, а това ще намали разходите на НЕК с 1 млрд. лв. до 2025 г.