Повече от половината население на Китай смята, че страната им ще поведе война с Япония в бъдеще.

Социологическо проучване, проведено и в двете държави, показва, че 53.4% от китайците предвиждат бъдещ конфликт. Повече от една пета от анкетираните смятат, че това ще се случи до няколко години, а 29% от японците предвиждат военна конфронтация.

Изследването е представено в навечерието на втората годишнина от японската национализация на спорните острови Сенкаку в Източнокитайско море, която предизвика обтягане на отношенията между двете държави.

А 93% от японците не одобряват поведението на Китай. Това е най-силното неодобрение сред японците от началото на провеждането на ежегодната анкета през 2005 г. Отрицателно мнение за Япония имат 86.8% китайци, като се отбелязва подобрение от 92.8% през миналата година.

Най-често посочваната причина за неодобрение сред японците е, че действията на Китай не са съвместими с международните правила. На второ място са "егоистичните" китайски действия за осигуряване на ресурси, енергия и храна. Третата най-посочвана причина са историческите спорове, а на четвърто място се посочва конфронтацията за спорните острови Сенкаку. /БГНЕС/