Най-голямата банка в света през 2013 г. е китайската ICBC, според класацията "Банкер", на Financial Times, в която се подреждат 1000 водещи глобални финансови институции.

Industrial and Commercial Bank of China /ICBC/ разполага с основен капител 160.6 млрд. долара - най-голям в света. Китайската банка измества от първото място Bank of America, която вече е втора в класацията.

Призовата тройка се допълва от още една банка от САЩ - JP Morgan Chase. В топ 10 на "Банкер" са посочени по четири банки от САЩ и Китай и по една от Япония и Великобритания.

Сред 10-те най-успешни банки в Източна и Централна Европа са 6 от Русия и по една от Полша, Унгария, Украйна и Казахстан, като руснаците държат първите четири места.

ICBC също така е и най-печелившата, с нетен приход от 49 млрд. долара, като китайската банка води по този показател за трета поредна година.

Общата печалба на най-големите 1000 банки вече е близо до нивата, достигнати преди финансова криза, но акциите им все още са значително по-евтини.

През 2006 г. европейските банки са формирали 46% от глобалната печалба и 58% от активите в сектора, но за миналата година делът им е намалял съответно до под 2% и 43% от активите.

 

В същото време банките в Азия са успели да увеличат своя дял от печалбите, до 35%, а от активите, до 22%.