Германия е изправена пред нарастващи насрещни ветрове в резултат на слабия растеж в развиващите се икономики като Китай, показва проучване сред германските компании, което предполага, че най-голямата икономика в Европа ще се забави значително през следващата година.

Германската търговска камара обяви, че нейно проучване сред повече от 27 хиляди компании показва, че не са основателни надеждите за известно подобрение на икономическия растеж през следващата година, като тези, изразени от германското правителство, съобщава БНР.

Търговската камара понижава прогнозата си за растеж през 2015 година до 1.7% от предишна прогноза за 1.8% и очаква икономически растеж от едва 1.3% през следващата година – далеч под правителствената прогноза за растеж с 1.8% през 2016 година.

Индустриалният сектор е особено предпазлив, тъй като нарастват опасенията на компаниите по отношение на външното търсене, се посочва в последния доклад на DHIK.

Според Търговската камара има влошаване на перспективите пред немския износ, както рисковете за неуспех са необичайно високи. По-слабото евро, което помогна за стимулиране на търсенето зад граница през последните месеци, вече не дава тласък за износителите, тъй като валутният курс се стабилизира, отбелязва DHIK.

Положението става все по-малко комфортно. Няколко развиващи се пазари, като тези в Южна Америка, отслабват. В същото време Китай навлиза в забележително по-слаб икономически растеж. Силното търсене в САЩ и Европа е в подкрепа за германския експорт, но може само отчасти да компенсира тези негативни движения на развиващите се пазари.