Alibaba, китайският гигант в онлайн търговията ще започне продажбата на акциите си в Ню Йорк на цена от 68 долара за лот.

Това е оценката постигната при предварителното записване на книжата в четвъртък. На практика това е максималната възможна целева цена на акциите на китайската компания, като целевият диапазон беше вдигнат от 60-66 долара, до 66-68 долара.

Това превръща първичното публично предлагане на Alibaba в най-голямото в историята на Нюйоркската фондова борса. То ще донесе на компанията най-малко 21.8 млрд. долара.

Според постигната цена пазарната капитализация на Аlibaba възлиза на 168 млрд. долара, което я нарежда сред 40-те най-големи компании в света.

Предишното най-голямо IPO е Ню Йорк беше това на Facebook през 2012 година, по време на което бяха продадени акции за 16 млрд. долара.

Важен аспект на излизането на Alibaba на борсата в САЩ е това, че инвеститори записали книжа за близо 8 млрд. долара не са ограничени от типичната в такива случаи клауза забраняваща продажбата на акциите в първите дни на публичното предлагане. Т. е. посоката на цената на Alibaba след старта на сесията в Ню Йорк днес може да не е задължително нагоре. Но в по-дългосрочен план перспективите за акциите на най-големия онлайн търговец в света изглеждат добри.