Ръстът на износа на Китай е най-слаб от седем месеца – 17.1% през септември. Официалният коментар на китайските власти е, че експортът на страната среща “сериозни трудности” заради поскъпването на юана и спада на развитите западни пазари – съобщава Bloomberg.

Данните за китайския износ бяха съобщени от митницата в Пекин днес. Търговският излишък в рамките на месеца се е свил до 14.51 милиарда долара от 17.76 млрд. долара през август. И вносът е по-малък от очакваното, със само 20.9% прираст.

Според анализаторите, рискът търговията да се свлече ще въздържа властите от по-нататъшно повишение на лихвения процент. Може да се очаква и по-големи помощи за компаниите, като вчера Държавният съвет оповести данъчни отстъпки за малкия бизнес.

Светът разчита на Ккитай, най-големият износител, да подкрепя глобалния растеж с прираста на своя БВП, който през първото полугодие беше 9.6%. Но според икономисти в Хонконг, спадащите индикатори от развитите страни говорят, че най-лошото за Китай тепърва предстои.

Днес юанът се смъкна с 0.42% към долара до 6.3849 юана за долар. Но поскъпването на китайската валута е почти непрестанна тенденция през последните години. Това е отслабило конкурентоспособността на китайския износ. Фирмите експортьори се страхуват да поемат големи и дългосрочни поръчки – от една страна заради валутния фактор, от друга – заради „проблемите на растежа, високата безработица и свличащото се потребителско доверие на Запад“.

Друг базиран в Хонконг икономист твърди: до началото на декември не може да се очаква някаква по-голяма промяна в политиката. Тогава традиционно се провежда централна икономическа конференция и на нея могат да се вземат мерки като подкрепа за фирми и други селективни мерки.

Малките компании са изправени пред кредитен недостиг след монетарното затягане – коментират бизнесмени. В провинция Жейян някои производители банкрутираха. В Гуандоу се оплакват от растящите разходи за заплати, от слабото търсене – и от скъпия юан. „Търсенето на продуктите ни спада заради икономическата перспектива. Юанът продължава да поскъпва и работниците търсят все по-високи заплати“, коментира производител на кецове.

След среща на Държавния съвет снощи, оглавена от президента Вен Дзибао, правителството реши да осигури финансова подкрепа и преференциални данъчни политики за малките компании. Правителството освен това ще е по-толерантно към показателя за лоши кредити на малките компании, заяви кабинетът.

Но за да подкрепи износа, Китай не трябва да допусне нарастване на напрежението с основния си търговски партньор САЩ. Вчера Камарата на представителите прие документ, с който позволява налагането на търговски санкции срещу страни, които умишлено държат валутите си подценени – какъвто се счита, че е случаят с Китай. Външното министерство на Китай побърза да предупреди, преди гласуването на проектозакона от сената, че САЩ рискува да подкопае търговията между двете страни и глобалното икономическо възстановяване.

Експертите считат, че Китай би имал изгода от по-скъпа валута, тъй като тя ще помогне да се ограничи инфлацията. От утрешния официален доклад се очаква да съобщи за 6.1% инфлация през септември. Поскъпването на юана към долара е неизбежно с подобен икономически растеж в страната и то ще се задържи – дотогава, докато световната търговия не рухне.