Китай забрани на своите авиокомпании да плащат данък над въглеродните емисии, наложен от Европейския съюз, съобщи агенция Синхуа, като цитира ръководството на китайското гражданско въздухоплаване.

С така наречения въглероден данък, наложен от 1 януари, Европейският съюз иска да задължи всички авиокомпании да купуват еквивалент на 15 процента от емисиите им на въглероден диоксид,  като част от мерките в борбата с глобалното затопляне. Двайсетина страни, сред които Индия, Русия, Китай и САЩ, се обявиха против въглеродния данък.

В началото на януари Китай съобщи, че няма да съдейства на ЕС за въвеждане на данъка и намекна, че може да наложи ответни мерки. "Разбира се, Китай няма да съдейства на Европейския съюз за въглеродните емисии", заяви един от ръководителите на китайската Асоциация на въздушния транспорт. В нея влизат повечето китайски авиокомпании, включително четирите най-големи, отбелязва Франс прес.

Авиокомпаниите, които отказват да плащат въглеродния данък, могат да бъдат глобени или в краен случай да им бъде отказано правото да приземяват самолетите си в 27-те страни от ЕС.

Данъкът е осем евро за тон въглероден диоксид и трябва да осигури 256 милиона евро през 2012 г. според очакванията на Европейската комисия, посочва АФП./БТА