От новата година за болниците ще бъде въведено ново финансиране. Това съобщи в Перник министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Клиничните пътеки много изкривяват формирането на заплатите на медицинския персонал, работата на лекаря, пречат дори и на пациента, категоричен е здравният министър. Константинов изрази надежда, че с новата схема за финансиране на лечебниците ще спре и отливът на медицински персонал от страната, като се осигури и по-добро заплащане.

В началото на месеца здравният министър обяви някои готвени промени в Закона за лечебните заведения, според които по клинични пътеки за лечение на по-леки диагнози престоят на пациентите в болница ще бъде съкратен до един ден.

"Когато има клинична пътека, има пациент. Когато пътеката е скъпа, пациентите стават много. Когато пътеката е евтина, те стават малко. Когато я няма, на практика ние такива пациенти все едно че нямаме. Това е погрешно. Това изкривява медицината и не ни позволява да взимаме правилни решения", коментира министърът.

Очаква се клиничните пътеки да бъдат заменени от метода на на диагностично-свързаните групи (ДСГ). При тези групи заплащането на разходите при лечението се обвързва с придружаващите заболявания и усложнения на пациентите, техните пол и възраст. Това дава възможност на болниците да получават по-адекватно финансиране за разходите, които правят при лечението на всеки отделен случай.