В статия със заглавие "Клони ли България от Москва към Вашингтон?" списание "Форбс" коментира плановете на българското правителство pd петролопровода Бургас-Александруполис и атомната централа Белене.

Изданието припомня, че се предполагаше, че Русия ще изиграе ключова роля в реализирането и на двата енергийни проекта. Закъсалата с парите Гърция се надяваше проектът Бургас-Александруполис да й донесе така необходими капитали. Централата в Белене пък се предполагаше, че ще замени остарялата атомна централа в Козлодуй, която произвеждаше около 40 процента от електричеството на България преди  да бъдат затворени нейните трети и четвърти реактор, пише "Форбс", като припомня, че изваждането от експлоатация на четирите стари реактора на Козлодуй беше поставено като условие за българското членство в ЕС.

"Форбс" припомня още, че българският премиер Борисов е уточнил, че българското правителство не е взело окончателно решение по проекта Бургас-Александруполис. Белене пък се възприема като неприемлив проект в икономически план за България в момента на икономическа криза, която тя преживява, допълва изданието.

По-нататък в статията "Форбс" отбелязва, че няма основания за съмнение в обясненията на София за позицията й по тези инфраструктурни проекти, но посочва, че тази позиция идва след темата, повдигната по-рано тази година за разполагането на елементи на американска ПРО в страната и след двудневната  визитата на директора на ЦРУ Леон Панета в София, топло посрещнат от цялото правителство по време на престоя му в България.

Според "Форбс", всичко това  може да се тълкува като знак, че отношенията на  България с Вашингтон са във възход, което пък поставяло под въпрос дългогодишните "специални отношения" на София с Русия. Списанието прави и обстоен преглед на геополитиката на руско-българските специални отношения. БТА