По-скоро технически грешки, а не злоупотреби и нарушения стоят зад временното спиране на евросредствата по ОП „Регионално развитие". Това коментира в интервю за Дарик кметът на Бургас Димитър Николов, след като стана ясно, че общината е сред бенефициентите, визирани в писмото от ЕК. С уговорката, че не е получил детайли Димитър Николов коментира, че проблемната процедура е свързана с пилотния проект за интегрирания градски транспорт на Бургас.

Градоначалникът съобщи, че няма никакви писмено официални становища от ЕК и от Управляващия орган на програмата. "Не става въпрос за спрени проекти на община Бургас, а става въпрос за системни грешки в комуникацията между Европейската комисия и управляващия орган", каза той. Николов оцени като най-адекватно изказването на премиера Орешарски, и цитира министър-председателя, че има проблеми в системата и не кметовете са виновни за това, а администрацията.

"Според мен има проблем в хармонизацията на законодателството, касаещо европейските проекти в България с Европейската комисия. Такива грешки ще откриват непрекъснато всяка година и не е никаква драма, просто управляващият орган трябва да седне, мотивирано и много лесно може да защити позицията на правителството, позицията на Управляващия орган и по този начин да се защитят и самите общини", каза Николов. Той изрази готовността на местната власт за съдействие.

"Става въпрос за проблеми в предварителния и последващ контрол и изчистване на няколко нормативни слабости", коментира Николов и отново подчерта, че не става въпрос за злоупотреби и нарушения, а за технически грешки.

Бургаският кмет припомни, че такова нещо се е случвало и преди няколко години по оперативната програма и тогава много бързо е било взето решение да се сложи финансова корекция и буквално за седмица въпросът е бил решен. Николов е убеден, че и сега в регионалното министерство ще се справят с тази временна трудност.