Българската икономика се отваря все повече, делът на износа в БВП се очаква да нарасне до 68% тази година. Експортната динамика остава стабилна, износът към ЕС и Турция се е увеличил през изминалата година. 

Това са данните на Кофас България, представени днес на конференция по управление на риска, която се организира за трета поредна година. Акцентите на форума тази година са два - енергетика и финансов надзор.

По прогнози на Кофас през 2015 г. в България икономическият растеж се очаква да достигне 1,3% на сто за 2015 г. при 0,9% за 2014 г. Основният тласък ще дойде от търсенето на домакинствата. За Еврозоната очакваният ръст е от 1,4 на сто.

Безработицата намалява, но нивата са все още над средните в Европа и по този показател управляващите имат доста тежки задачи.

България успя да запази макроикономическата си стабилност, което се усеща от компаниите както в страната, така и в чужбина, каза на откриването на конференцията министърът на икономиката Божидар Лукарски. 

Основен приоритет на ведомството, както и на правителството, е да създаде условия за устойчив икономически растеж, както и повишаване на конкурентоспособността на малките и средни предприятия, подчерта той.