Лихвите по френските и германските облигации паднаха рязко през тази година. И причината не е нито кризата, нито хеджирането срещу риска на дълговите пазари, а изкупуването на облигации от централната банка на Швейцария, насочено към отслабване на швейцарския франк, според доклад, публикуван днес от Standard & Poor's.

 

Рейтинговата агенция счита, че дълговите пазари са били манипулирани, чрез изливане на около 80 млрд. евро за покупки на дълг на "основни" страни от еврозоната от Швейцарската национална банка през първите седем месеца на 2012 г, съобщава FT.


"По наше мнение, това значително допринесе за спада на доходността на облигациите, емитирани от основните суверени", пише в доклада.

 

Спадът на доходността на германския дълг доведе до рязко нарастване на спреда с облигациите на Италия и Испания, което беше основен фактор за увеличаване на страховете на инвеститорите по отношение на дълга на двете страни и задълбочаване на европейската криза.

 

"Не искаме да омаловажаваме опасенията на инвеститорите, но те може да са били изострени от начина, по който SNB действа при закупуване на държавни облигации", пише Мориц Крамър, ръководител на отдела за европейските суверенни рейтинги на S&P's.

 

Търсената от инвеститорите доходност на френските облигации нарасна рязко през миналата година на фона на опасенията за публичните финанси на Франция и спекулациите, че втората по големина икономика в еврозоната ще бъде потопена от дълговата криза.

 

Но през май тази година, изненадващо доходността на френските облигации с 10-годишен падеж намаля от около 3%, до 2.35%. Вероятно това рязко изменение се дължи именно на действията на SNB.

 

Днес френските облигации с 10-годишен падеж се търгуват при доходност от 2.3 на сто, а лихвите за техния германски еквивалент се движат около 1.6 на сто.

 

Значителното понижение на цената на обслужване на френския дълг беше обявено от президентската администрация на Франсоа Оланд като положителна реакция на пазарите на неговата политика, но едва ли е така.

 

От S&P's смятат, че SNB е решила да купува френски облигации, защото покупката на германски дълг е дала обратен ефект. Увеличаването на спреда на доходността на германските книжа и облигациите на страните от периферията на еврозоната е подкрепило бягството от риск в еврозоната и е довело до повишаване на търсенето и съответно на цената на швейцарския франк в качеството му на европейска резервна валута.

 

Според анализаторите на рейтниговата агенция, SNB е отговорна и за странните движение на глобалните валутни пазари, тъй като, докато е купувала евро и деноминирани в евро активи, за да отслаби франка, е рециклирала инвестициите си с вложения в други по-нискорискови валути като австралийския долар и шведската крона.