В своя доклад за Глобалното богатство за 2013 г. Credit Suisse твърди, че преходът на Русия към пазарен капитализъм напълно се е провалил. Вместо това той е създал икономиката с най-високото ниво на неравенство в света. Според доклада 110 руски милиардери контролират 35% от богатството на нацията, спрямо обичайно за света ниво от 1 до 2 на сто в ръцете на най-заможните.

"По време на прехода имаше надежди, че Русия ще се трансформира високопроизводителна, високоразвита икономика със запазване до голяма степен на силната социална защита от времето на СССР," пише в доклада. "Това звучи почти като пародия на случилото се на практика", пише Bloomberg.

Много неща са объркани в руския другарски капитализъм и огромния публичен сектор на страната. Но картината, описвана от Credit Suisse за неравенството на богатството, има съществен проблем с достоверността на данните. Всъщност проблемите на руската икономика може би са още по-сериозни.

Данните в доклада се базират на информация събрана от Unicredit Bank за финансовите баланси на руските домакинства. Италианската банка има силно присъствие в Русия и нейните данни до голяма степен са по-достоверни от тези на официалната статистика, въпреки че обхващат само ограничен кръг от активи и дългове.

Нефинансовите активи, особено недвижимите имоти, съставляват голяма част от богатството на повечето руски домакинства. По-голямата част от жилищния фонд е била подарена на жителите, като официалната статистика силно подценява стойността на жилищата.

Според доклада има 767 хиляди руснаци с активи за 100 000 или повече долара. Данните на Credit Suisse за милиардерите идват от класацията на най-богатите руснаци, изготвяна от Forbes. Тя сочи, че в Русия има 101 милиардера. Но много от големите руски компании не се търгуват публично и не оповестяват информация са доходите на директорите и служителите си.

Освен това нетната стойност на богатството на руските милиардери е много трудна за изчисляване, защото много от тях имат огромни дългове.