Има риск рибните запаси в моретата край Турция да бъдат изчерпани през следващите 3-4 десетилетия, освен ако не се предприемат действия както от страна на държавата, така и от частни лица, според активисти на Грийнпийс в южната ни съседка.

"Размерът на риба, разрешена за риболов в Турция е много малък в сравнение с размера, при който рибата е в състояние да се възпроизвежда," според Грийнпийс, съобщава "Хюриет Дейли Нюз".


За да привлече вниманието, Грийнпийс стартира кампания - "" Кампанията започна през ноември 2010 г., като се стреми да накара Министерството на земеделието да увеличи минималния разрешен размер на рибата.

"Ние сме разработили скала с размери на предложените от нас риби," заявяват от Грийнпийс, добавяйки, че измерването включва само девет от над 20 вида риба, обект на промишлен улов в моретата край Турция.

 

В допълнение към размерите на рибите, други проблеми, като например прекомерен или незаконен риболов, застрашават рибните популации в Турция, особено големите риби.

 

"Наблюдението на подобни нарушения от страна на министерството не е систематично, нито е ефективно."

Консултативната комисия към Министерството на земеделието, се събира всеки юни, за да обсъди и да вземе решения по въпросите засягащи риболова в Турция.

Комисията обаче се състои от рибари и представителите на риболовния бранш, но не и от учени, което поставя под въпрос цялата й дейност.


Около 90 процента от запасите на големите риби и 40 на сто от общите рибни запаси вече са изчерпани, а останалите вероятно ще бъдат изчерпани в рамките на следващите 30 до 40 години, алармират от Грийнпийс.