Ако се сравнят цените на акциите на европейските банки с техните активи по балансова стойност се вижда огромна разлика в стойността, пише колумнистът Джонатан Вейл в Bloomberg.

Средно акциите на 32 компании в Euro Stoxx Banks Index се търгуват за около 44% от балансовата стойност на общия им собствен капитал, според данни, събрани от Bloomberg.

 

Казано по друг начин, типичната голяма банка в еврозоната ни кара да вярваме, че нетните й активи са на стойност повече от два пъти по-висока от тази, определена от фондовия пазар. Да повярваме ли?

 

Тази седмица изненадващо UniCredit SpA, един от най-големите кредитори на Италия, си призна, че активите в баланса са надценени и в резултат отчете загуба от 10.6 млрд. евро за третото тримесечие.

 

Никоя друга голяма европейска банка нямаше смелостта да направи същото. Повечето отчетоха печалба, а белгийската KBC Groep регистрира загуба от 1.6 млрд. евро.

 

Но дори и след отписването на активи, акциите на UniCredit се търгуват само за 28% от балансовата им стойност. В своя счетоводен баланс компанията отчита акционерен капитал от 52.3 милиарда евро към 30 септември. Но при 75 евроцента на акция, пазарната стойност на банката на борсата е едва 14.5 млрд. евро.

Лесно е да се види, защо разликата е толкова голяма. Около 12 млрд. евро, или 23% от капитала на банката, се състои от отсрочени данъчни активи. По принцип те представляват пари, които UniCredit смята, че ще спести от данъци в бъдеще. Проблемът е, че в условията на криза, тези активи са почти безполезни.

В баланса на банката влизат и 11.5 млрд. евро, дължащи се на репутацията на банката, дори след отписването на 8.7 милиарда евро през последното тримесечие. Активът съществува само на хартия.

 

Към това трябва да се прибавят и неликвидни активи за 23.5 милиарда евро, което е повече от пазарната капитализация на компанията, пише колумнистът Джонатан Вейл в Bloomberg.

 

А това е банка, която е водеща по отношение на прозрачността, особено като се има в предвид, че никоя друга европейска финансова институция не отчете подобни загуби.

 

Френската Credit Agricole SA например отчете 19 млрд. евро репутация към 30 септември. Това е със 7.4 млрд. евро повече от текущата пазарна капитализация на дружеството.

 

Разминаванията в оценката на пазара и на банкерите не е само европейски проблем. Американската Bank of America Corp. отчете репутация на стойност 70.8 млрд. долара или с 11 млрд. долара повече от пазарната си капитализация.