16:50 часа

Борсите в САЩ отвориха с понижения, поддавайки се на глобалната тенденция, смъкнала котировките на акциите първо в Япония, после и в Европа.

Dow Jones Industrial Average – 0.44% до 10 962 пункта

S&P500 0.52% до 1159 пункта

Nasdaq 0.49% до 2390 пункта

Инвеститорите са отново с обтегнати нерви и търсят посока. Данните засега са мрачни. Днес Китай отново нареди на търговските банки в страната да повишат задължителните си резерви, за да ограничи кредитната експанзия и натиска върху цената на жилищата. В това фондовите пазари в целия свят видяха знак за спекулативен балон и незабавно се прибраха в черупката. За сметка на това индексът на китайските акции в Шанхай CSI300 е на плюс с 1.23%. В Токио Nikkei се смъкна с над 2%, заради очакваните проблеми за износителите във връзка със скъпата йена.

В Европа акциите на добивните компании забиха нос, тъй като цените на суровините се понижиха. В САЩ с внимание се очакват протоколите от последната среща на комисията по отворените пазари /FOMC/, в които ще се търсят сигнали и знаци за готовността на централната банка да се намеси на пазара с изкупуване на повече ценни книжа.

Логиката на фондовия пазар в момента е „колкото по-лошо, толкова по-добре“: ако икономиката показва лоши постижения, вероятността за правителствена намеса нараства, а това облагодетелства компаниите по две линии: първо с ръста на общата икономическа активност, второ с инфлационните опасения за валутите, което ще прехвърли повече капитали към пазара на акции.

Паралелно с това в понеделник група водещи икономисти от Националното бюро по бизнес икономика понижиха на 2.6% прогнозата си за икономическия растеж в САЩ през 2011 г. и предупредиха, че равнището на дълга е твърде високо, а мерките по изплащането му ще засегнат потребителските разходи и инвестициите.

В Европа индексите показват следните значения:

DAX – 0.24% до 6294 пункта

CAC40 – 0.73% до 3741 пункта

FTSE100 – 0.3% до 5655 пункта


10:20 часа

Спадът на азиатските индекси се усили в края на сесията, като японският NIKKEI 225 изтри 2.09% от нивото си до 9 388 пункта.

В Европа денят започва с тъжната новина, че футболния клуб Liverpool е заплашен от финансова несъстоятелност, тъй като спонсорът му е задлъжнял до $ 446 млн. към банки. В същото време сингапурският милиардер Peter Lim, който преди време показа, че има интерес да купи британския футболен тим, отново е демонстрирал апетита си, като според информация на Reuters вече е написал писмо до управителния борд на Liverpool FC с предложение за подобряване на вече отправената оферта. 

FTSE 100 INDEX пада с 0.61% до 5 637 пункта.
DAX INDEX пада с 0.8% до 6 255 пункта. 
CAC 40 INDEX губи 1.02% до 3 730 пункта.

Под силен натиск са книжата на банките. Така например акциите на Deutsche Bank изгубиха 1.2% в първите минути на сесията в Германия. Възможна причина за това са новините от Китай, където бяха повишени изискванията към резервите, които банките са длъжни да заделят.

07:51 часа

В очакване на корпоративни новини, сесията на Wall Street в понеделник протече въздържано. Индексите се придвижиха леко напред при сравнително ниски прехвърлени обеми. Анализатори обръщат внимание на влиянието, което поскъпването на долара може би е оказало на играчите, тъй като зелените пари добавиха 0.2% към кошницата от 6 основни валути.

DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.04% до 11 010 пункта.
S&P 500 INDEX порасна с 0.01% до 1 165 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX добави 0.02% до 2 402 пункта.

Азиатската сесия протича с резки понижения, които засягат най-вече компаниите - износителки. Те са повлияни от курса на йената, която поскъпна към долара, пробивайки нивото от Y82 за долар до Y 81.92.

За негативизма на инвеститорите допринесе и решението на китайската People's Bank of China, която повиши с половин процентен пункт изискването за заделяните резерви в шестте най-големи банки в страната. В същото време излезе статистика, според която четирите най-големи банки в Китай са отпуснали общо $ 29.9 млрд. заеми през месец септември, което е интересна информация на фона на усилията, които страната твърди, че полага за охлаждане на икономиката чрез затягане на кредитирането.

NIKKEI 225 пропада с 1.63% до 9 432 пункта.
HANG SENG INDEX губи 0.60% до 23 067 пункта.
CSI 300 INDEX добавя 0.07% до 3 135 пункта.

Любопитна новина, която се появи тази сутрин, дойде от Япония. Там публичните пенсионни фондове планират да включат ценните книжа от развиващите се пазари като Индия, Бразилия и Русия в инвестиционните си стратегии за следващото лято. По този начин се очаква да бъде повишена възвръщаемостта от инвестициите им.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!