След като железничарите откриха сезона на стачките, протестната вълна подемат земеделците.

Близо 3 000 тежкотоварни селскостопански машини се очаква да бъдат насочени към граничните пунктове на страната, като по този начин фермерите изразяват несъгласието си с орязаните средства за тях в бюджета за догодина. Това става ясно от информация на Дарик радио.

Днес е първият ден от обявената безсрочна стачка, която обаче няма да  блокира нито пътищата, нито границите на страната. Селскостопански машини ще има позиционирани на няколко основни пункта в страната - Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик.

Комбайни ще жънат медийно внимание още в Ихтиман, Видин, Монтана, Враца, Бяла Слатина, Кнежа, Добрич. В Южна България ще бъдат обсадени  граничните пунктове на Капитан Андреево и Лесово.

Недоволството сред селскостопанските производители ескалира след гласувания на първо четене бюджет за следващата година, според който има заложени с 230 млн. лева по-малко средства от обещаните. Месец преди изборите за президентска и местна власт правителството и асоциациите в сектор „Земеделие" подписаха финансова рамка за 2012 г., която включваше 570 млн. лева за аграрния бранш.

„Заявявам категорично, ние сме за диалог, ние сме, за да има принципи и права в държавата. Пописаните документи трябва да се спазват. Знаете, че това, което провокира недоволството на земеделската общественост е точно неспазването на правилата и неизпълнението на финансовата рамка в бюджета за 2012 г. за плащания, които касаят 2010-а и 2011-а", уточни Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители пред Дарик.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов допълни, че протестът няма политически характер.