Базираното в Лихтенщайн дружество Livero Establishment е на път да придобие Булгартабак. Сделката е получила одобрението на Комисията за защита на конкуренцията на 19 февруари, като решението е официално оповестено днес.

"Придобиващото пряк контрол дружество - Livero Establishment, еднолично контролирано от TGI Middle East FZE, не осъществяват дейност. Въз основа на предоставените доказателства и след анализ на упражнявания контрол, КЗК приема, че Livero Establishment, еднолично контролирано от TGI Middle East FZE, формално са носители на правата на контрол, но реалното лице, което фактически ще упражнява тези права, в настоящия случай се явява физическото лице", пише в решението на комисията.

TGI Middle East, което е регистрирано в Дубай, оценява придобиването на настоящия мажоритарен собственик на българската компания, базираното в Австрия BT Invest GmbH, а чрез него и на дружествата от Групата Булгартабак, като част от своите бизнес планове.

 

Извършването на тази инвестиция е продиктувано от стратегическото географско положение на Булгартабак-Холдинг АД в Европа, както и от позицията му на пазара в Югоизточна Европа.

 

Бързо растящите позиции на Групата Булгартабак на външните пазари също благоприятстват извършването на тази дългосрочна инвестиция, която се очаква да допринесе и за развитие дейността на компанията.

 

В решението на КЗК е записано, че тъй като зад посоченото име стои физическо лице, което не извършва стопанска дейност, не се налага произнасянето за евентуална концентрация на стопанска дейност.

Решението на подлежи на обжалване пред Върховния административен съд на Република България в 14-дневен срок.

Досегашният собственик на BT Invest, която през 2011 г. придоби 79.83% от капитала на тютюневия холдинг беше кипърското поделение за инвестиции на Външнотърговската банка на Русия - VTB Capital PE Investment Holding.

Булгартабак-Холдинг отчете нетна печалба от 82 млн. лв. за миналата година, което е ръст със 754% спрямо 2012 г., при увеличение на приходите със 109%, до 137 млн. лв.

През ноември миналата година базираното в Люксембург дружество E. Miroglio Finance SA увеличи дела си в Булгартабак-Холдинг до 10.44%. Преди това, през октомври Корпоративна търговска банка купи пакет от 4.99% от капитала на холдинга, а през декември увеличи дела си до 8.11%.

Последната сделка с акциите на Булгартабак-Холдинг е осъществена на БФБ на 21 февруари при цена от 101.56 лв. за лот.