Китайска компания от портфолиото на Уорът Бъфет има намерение да построи технологичен парк в Божурище и да пусне електрически автобуси в градовете. Това стана ясно от посещението на генералният й мендижър Янгпинг Чен в България.

По покана на Индустриален клъстер „Електромобили“ гостът от Build Your Dreams (BYD) проведе срещи с представители на бизнеса и местната власт. Разисквани са били възможностите за съвместен бизнес и потенциала на българския пазар
за внедряване на високотехнологичните превозни средства.

Предварителните разчети показват, че с въвеждане в експлоатация на един
електрически автобус, икономията от експлоатацията му ще изплати превозното
средство за срок от 4-5 години. Пълната експлоатация на електробусите на BYD без замяна на батериите е за срок от 10 години. Това означава, че повече от 5 години автобусът ще се движи, без да се заплаща за зареждане с газ или с течни горива. Много силен е и екологичният ефект предвид на това, че енергията за задвижване е електрическа.

Компанията BYD e базирана в Китай. Тя е ексклузивен доставчик за Nokia,
Motorola, Samsung и държи половината от световния пазар на батерии за мобилни телефони. Магнатът Уорън Бъфет притежава дял в нея и инвестира в разработките на компанията. BYD произвежда и електромобили и електрически автобуси.