Комуникативността и приноса към успеха на екипа стават все по-важни за работодателите, когато интервюират кандидати за постъпване на работа. Качества от този род (наричани "меки умения") вече са с дял от 35% до 50% при вземането на решения за подбор на кадри, показва проучване на Българската стопанска камара. Дипломата за висше образование вече не е толкова важна. Водят специфичните професионални умения, боравенето с инструменти и техника, подходът към клиентите.

Извършените през последните години промени в техниката и технологиите, обновлението на производството, въвеждането в експлоатация на съоръжения от ново поколение, водят до промени в характера на труда и спецификата на изпълняваните дейности и пораждат нови, по-високи изисквания към квалификацията на персонала. Рутинните действия и манипулации се заменят с електроника, увеличават се изискванията за компютърни умения не само на ръководния персонал, повишава се нуждата от владеене на чужди езици и др. Всичко това налага работещите в предприятията да поддържат и повишават квалификацията си, чрез участие в различни форми на обучение и саморазвитие, заключават от БСК.

Камарата е проучила и какво трябва да правят работодателите, за да са доволни техните служители. Размер на възнаграждението е най-важният критерий за това, посочват 83% от анкетираните. Сигурността на работното място е на следващо място по важност. Останалите фактори са: условия на труд , справедливост в заплащането, обратна връзка, признание и справедлива оценка на трудовия принос,  възможност за професионално развитие.