Норвегия е една от най-богатите страни в света. Но жителите ѝ - особено по-младите, са силно задлъжнели. За този парадокс има едно съвсем банално обяснение.

Богатството в Норвегия не се набива така на очи както в Бевърли Хилс или Дубай, но благосъстоянието на хората е факт и се усеща навсякъде в страната. Из столицата Осло се виждат почти само скъпи автомобили, а в пристанището на котва стоят луксозни яхти. Да не говорим, че няма нищо по-нормално от това средният норвежец да си има вила в планината или на морето, пише Deutsche Welle.

Парите за всичко това идват от управлявания от държавата петролен фонд, в който се събират приходите от находищата на петрол и природен газ. Благодарение на тези пари Норвегия може да си позволи да инвестира в следващите поколения. Печалбите от петрола ѝ помагат освен това да поддържа най-голямата в света държавна пенсионна каса.

Предполага се, че петролният фонд е натрупал над 800 милиарда евро капитал. Въпреки това обаче норвежците имат едни от най-високите частни задължения в Европа. Тронд Бентестуен от най-голямата норвежка банка DnB знае как да обясни това противоречие: "Норвежците боравят твърде самодоволно с богатството си, тъй като вярват, че парите от петролния фонд подсигуряват бъдещето им", казва Бентестуен.

"Ние сме една от най-богатите страни в света. Но това богатство малко ни поразглези", споделя банкерът. Той е убеден, че е крайно време норвежците да се поучат от европейски народи, които управляват финансите си по-добре. "Затова в нашата банка решихме да привлечем семейства от чужбина, които да покажат на нашите деца как да боравят по-разумно с парите си", разказва Бентестуен.

В началото на тази година той предложил на своята банка да покани едно полско семейство, чийто опит с управлението на личните финанси да бъде включен в учебната програма на началните училища в Норвегия. За целта било избрано семейството на 40-годишната Дорота Джиубалко от Варшава. "Норвежците не мислят за финансовото си бъдеще, понеже са свикнали да разчитат на държавата", казва Дорота. Не че това е лошо, но понякога е по-добре човек сам да носи отговорност за живота си, добавя полякинята. Тя съветва норвежците да си водят месечен отчет и по-често да си задават въпроса дали е необходимо да харчат толкова много пари.

Дорота е убедена, че що се отнася до управлението на личните финанси, поляците са много по-напред от норвежците: "Ние сме свикнали да имаме икономически проблеми и затова умеем да контролираме по-добре разходите си. Това е част от живота ни", обяснява полякинята.

Норвежците няма да сбъркат, ако се вслушат в съветите на Дорота. Защото по данни на ОИСР, 30 на сто от всички домакинства в Норвегия са силно задлъжнели. За сравнение: средно за Европа делът на семействата с дългове е тройно по-нисък.

Младите хора, които спокойно си пият кафето в центъра на Осло, изглежда изобщо не се интересуват от тази проблематика. Три кикотещи се ученички ни разказват, че въобще не пестят. Нито пък знаят какво е да планираш разходите си. "Когато в края на седмицата излизам с приятели, харча всичко, което имам", казва една от девойките. А приятелката ѝ споделя, че изобщо не мисли за бъдещето. Нищо, че в края на месеца е винаги на минус.

В Норвегия безработицата е ниска, едва 4%, а заплатите - високи. Как обаче да си обясним факта, че в страната с най-високия в света БВП на глава от населението много млади хора са силно задлъжнели?

"Мисля, че когато се отделят от родителите си, норвежките младежи изживяват истински шок. Те искат да поддържат стандарт, какъвто са имали у дома, но това е невъзможно, защото като начинаещи в професията те просто не получават достатъчно пари", казва Елен Нихус, финансов експерт към университета Агдер в Кристиансанд.

Засега норвежката икономика продължава да расте, а пазарът на недвижими имоти изживява бум. Но всичко това може бързо да се промени - заради поевтиняването на петрола. Именно затова банкерът Тронд Бентестуен си е поставил за цел да научи младите си сънародници да боравят по-разумно с личните си финанси. "Нека се учат от малки - за да не съжаляват един ден, че заради грешките, които са допуснали в младежките си години, не могат да реализират мечтите си", казва банкерът.