Конституционният съд (КС) образува дело за мораториума за продажба на земя на чужденци.

Конституционното дело е под номер 22 от тази година и е образувано в понеделник. То е по искане 55 народни представители и е за обявяване противоконституционност на решение на Народното събрание за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица от 1 януари 2020 г. За докладчик по делото е определен съдия - Гроздан Илиев.

На 1 ноември депутатите от ДПС Четин Казак, Митхат Метин и Мустафа Карадайъ внесоха в КС искането за отмяна на решението на НС за удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година, предава БГНЕС.

"С оглед на европейското бъдеще на България се надявам Конституционният съд да се произнесе в най-кратки срокове", заяви тогава Казак и показа папката, в която беше искането, заедно с 55-те подписа на народни представители, които са го подписали - 36 са от ДПС и 19 от Коалиция за България.

"Искането до Конституционния съд е израз на намерението на ДПС да защитим европейската ориентация на България и постигнатото досега в тази посока, както и да докажем, че с подобни принципни европейски правила, които са залегнали в договора на Европейския съюз, популистки компромиси и зависимости са недопустими", обяви още Казак. Той добави, че от Коалиция за България е последвала декларация на ръководството, в следствие на което са преразгледали решението си. "Всеки има право на преосмисляне и преоценка на решенията си", уточни Казак.