22.5 млн. граждани на Европейския съюз са пушили канабис през последната година. Опитвалите поне веднъж в живота си трева са приблизително 78 милиона.

Тази статистика беше публикувана днес от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманите. Според годишния доклад на центъра, консумацията на канабис в Съюза се стабилизира продължава да спада сред младите хора.

Консумацията на кокаин е на пикови значения, но е в застой – което също може да се разгледа като положителен сигнал, считат медиците. Но за сметка на популярните наркотици, нови синтетични субстанции представляват заплаха за населението.

Това на първо място са „полинаркотиците“: вещества, съдържащи повече от един наркотик в себе си. Възродена е и опасността от СПИН сред младите наркомани на инжекции. Тревожно е, че тъкмо в град София този процес се наблюдава най-силно.

Сесилия Малмстрьом, комисарят по вътрешните работи на ЕС „приветства“ последния докад заради позитивните му сигнали, но казва, че по отношение на синтетичните наркотици, „трябва да останем бдителни“.

Комисията работи по програма срещу трафика на наркотични вещества. Тя включва и въвеждането на правила за конфискация на незаконно имущество по подозрения за трафик на наркотици.

4 млн. европейци през последната година са взимали кокаин; общият брой на запознатите с белия прах е почти 15 млн. Спад на консумацията на кокаин във възрастовите групи 15 – 34 години се наблюдава в Дания, Испания, Италия и Великобритания. България е сред малкото държави с ръст.

Икономистите могат да намерят обяснение за спада на консумацията в Западна Европа в икономическите затруднения през последната година, тъй като кокаинът е скъп наркотик. За България да се намери причината е по-трудно.

Химиците в този бранш стават все по-изобретателни и превръщат пазара на екстази в истински феномен: с лекота се заобикалят регулациите, синтезирайки вещества, които са извън забранителните списъци.

През 2010 г. Европол и центърът за мониторинг на зависимостите откриха рекордните 41 нови вида наркотици; дотук през 2011 година са установени 39 нови вида.

В Интернет са установени 600 онлайн магазина, предлагащи психотропни вещества; те показват много разнообразна гама на предлагането.

В Норвегия и Европейския съюз хероин редовно вземат 1.3 милиона човека.

В шест държави, включително Германия и България, броят на престъпленията, свързани с наркотици, намалява през последните години.

България, заедно с Македония, Сърбия, Албания, Черна гора и Украйна, е основен производител на канабиса, който се употребява в Централна и Източна Европа. Балканското производство за европейските доставки се оказва по-сериозно от вноса от чужбина. При хашиша, Афганистан изпревари Мароко.

България е четвъртият по важност производител на амфетамини в Европа. Това води и до челни позиции по честота на употреба на този наркотик сред българите. В България има и ръст на употребата на кокаин сред младите хора до 25 г.

България е втората след Испания държава в Европа по задържани количества канабис, 10 тона през 2009 г. България произвежда много трева - и малко консумира. При положение, че 23.2% от европейците са употребили трева поне веднъж в живота си, при българите този процент е 7.3%. 

Около и над 7% от италианците и испанците са пушили през последния месец поне веднъж канабис.