Германия вкуси от собственото си лекарство, коментира най-големият играч на облигационните пазари PIMCO в корпоративния twitter акаунт.

Реакцията на инвеститорите, които се интересуват от държавни ценни книжа, показа на Германия, че е необходим общ европейски облигационен пазар.

Нужни в своята роля на големи играчи са още Европейската централна банка, Европейският фонд за финансова стабилност и един съвсем нов фонд -  Фонд за Европейска Бърза помощ, както са написали PIMCO в социалната мрежа.

Междувременно пред De Morgen анализатори отбелязават, че Белгия също може да има нужда от спасяване, тъй като лихвите по облигациите надхвърлиха 5%. През миналия месец Франция е спасила Белгия, намесвайки се на пазарите с изкупуване на ДЦК, но сега ситуацията отново излиза извън контрол.

 

17:48 часа

 

Тъмночервени са индексите в Европа и САЩ. DOW JONES на Wall Street губи 166 пункта от нивото си.

Еврото потъва с повече от 1% до $ 1.3357 спрямо щатския долар. В Бразилия реалът също губи почва под краката си и поевтинява с 2.1% към долара.

Петролът вече струва $ 95.57 за барел лек американски, което е пропадане с $ 2.44. сортът брент поевтинява с 81 цента до $ 107.72 за барел.

Това се случва въпреки данните за запасите от суровинав САЩ, които са намалели с 6.2 млн. барела и явно ще имат нужда от попълване със свежи покупки.

 

16:46 часа

 

Преди да седнат на трапезите си утре за деня на благодарността, американците имат да предъвчат нещо по-жилаво от недопеченото пуешко. Доза неприятни новини, които внасят огромен смут в инвестиционните им стратегии до тук.

 

Федералният резерв на САЩ ще препоръча нова серия от стрес тестове на банките в САЩ. Германия не успя да продаде наведнъж емисия облигации за € 6 млрд., защото желаещите да участват на аукциона записаха едва 35% от предложеното количество. В същото това време Китай, който е втората по големина икономика в света, отчита забавяне заради сектори в леката промишленост и спад на пазара на недвижими имоти. Еврозоната пък отчете спад на потърчките към индустриалните производители през септември.

 

В САЩ потребителите не харчат така, както на магазините им се иска, въпреки, че празничния сезон може да се счита за започнал. Това обяснява защо индексите на Wall Street стартират в червеното, при това гмуркайки се доста надълбоко в него.

 

DOW JONES INDUS. AVG пада с 0.74% до 11 361 пункта.

S&P 500 INDEX се понижава с 0.83% до 1 173 пункта.

NASDAQ COMPOSITE INDEX губи 0.76% до 2 187 пункта.

 

Във валутната търговия ситуацията остава негативна за еврото, което се търгува под $ 1.34.

 

При търговията със суровини обаче има рязко понижение в цената на петрола. Фючърсите за доставка на лек американски петрол през декември струват с близо два долара по-евтино до $ 96.20 за барел, а сортът брент се понижава с 40 цента до $ 108.14 за барел.

 

Златото също не носи спасение. Цената на тройунция от благородния метал пада с $ 12.70 до $ 1 689.50.

 

15:43 часа

 

След пропадането под $ 1.34 и остъргването на дъното при $ 1.3372, еврото остава под натиск. Причина за това е кошмарният аукцион на германски облигации, към които инвеститорите не проявиха интерес и с това показаха, че кризата е достигнала сърцето на Европа.

Във валутната търговия се добавя и ефекта от негативни новини, анонсирани в САЩ преди минути.

 

Броят на новите безработни в САЩ през миналата седмица е с 2 хил. души по-голям от обичайния и достига до 390 хил. души. В същото време е отчетен спад на поръчките за производство на стоки за дълготрайна употреба, каквито са машините, електрониката, облеклата. През месец октомври поръчките към фабриките в САЩ са спаднали с 0.7%, при очакван доста по-голям спад от анализаторите. На са особено положителни и новините около потребителските разходи. Те са се увеличили с едва 0.1% през миналия месец, въпреки, че персоналните доходи на хората са се увеличили с 0.4%. Това показва, че американците продължават да пестят и да са несигурни за бъдещето си.

 

15:17 часа

 

Шокът от провала на аукциона за продажба на германски ценни книжа още държи инвеститорите по света и по реакциите им личи, че не знаят накъде да поемат. Като цяло новината показва, че кризата е достигнала сърцето на Европа, което се смяташе, че е най-здравото и най-силното. Явно е обаче, че дори то не е застраховано от "инфаркти" като този.

 

В същото време агенция Fitch потвърди страшната прогноза за Франция.

Икономиката настраната не може да поеме още шокове и е заплашена, ако кризата в еврозоната се влоши. От Fitch обръщат внимание и върху факта, че при понижение на рейтинга ААА, това ще окаже влияние и върху статуса на Европейския фонд за финасова стабилност.

При такава неприятна новина водещият индект на борсата в Париж потъва с 0.50% до 2 856 пункта. На червено е и водещият индекс в Лондон, а германският DAX успява да се задържи над повърхността.

Еврото губи сили спрямо долара и отслабва силно с 0.91% до $ 1.3390. Възможно е това да е следствие на айсберг разпродажба от страна на голям играч на форекс пазара, като наред с това по дефиниция на трейдърите, се тълкува като сигнал за покупка.

 

12:10 часа

 

След негативното начало европейските пазари преминаха на положителна територия подпомогнати от новината, че Белгийското правителство е започнало преговори с френските власти за спасяването на Dexia.

 

Белгийски вестник съобщи, че планираната сделка за спасяване на затруднената белгийско-френска финансова институция ще получи подкрепа и от Париж. Съществуваха опасения, че Белгия не може да си позволи сама да стабилизира банката и може да се окаже под сериозен фискален натиск. Днес акциите на Dexia поскъпват с 15.06%.

 

Но след това беше отчетен спад на общият индекс на активността в промишления сектор в еврозоната до 46.4 пункта през ноември и срив на индустриалните поръчки с 6.40% през септември. Така че натискът върху добивния сектор се засили.

 

В Лондон, където минните компании имат голяма тежест FTSE 100 пада с 0.87%, до 5 162 пункта. В Париж CAC 40 е нагоре с 0.09%, до 2 873 пункта, а германският DAX печели 0.24%, до 5 551 пункта.

 

Еврото остава под силен натиск, което показва, че апетитът за риск е ограничен. Единната валута поевтинява с 0.76%, до 1.3401 долара. Доларовият индекс на Nasdaq се покачва с 0.38%, до 78.52.

 

10:40 часа

 

Европейските индекси падат, в началото на търговията в сряда, под натиска на лошите новини от САЩ и Китай. Очаквано данните за промишлената активност в Европа също се оказаха слаби. Вече беше отчетен спад на PMI индекса във Франция до 47.6 пункта, а германския се понижи до 47.9 пункта през ноември. Стойности под 50 пункта показват свиване на сектора.

 

Въпреки че данните са предварителни, те, заедно с тези от Китай показват, че глобалната икономика се забавя, което оказва натиск върху цените на суровините. Ето защо сред най-поевтиняващите компании са тези в добивния сектор. Акциите на Rio Tinto поевтиняват в Лондон с 2.01%.

 

В същото време FTSE 100 пада с 0.21%, до 5 196 пункта. В Париж, индексът на сините чипове CAC 40 е надолу с 0.47%, до 2 857 пункта. А германският DAX се понижава с 0.27%, до 5 522 пункта.

 

Днес предстои търг на германски дълг с 10-годишен падеж за 6 млрд. евро. Доходността на бундесбоновете вече падна до 1.95%. През тази година, по данни на Bloomberg възвращаемостта от германските облигации на вторичния дългов пазар е достигнала 8.2%.

 

Международният валутен фонд (МВФ) заяви вчера, че ще предложи нов инструмент за финансиране на държави със силни икономики, които се изправени пред краткосрочни ликвидни нужди.

 

Поскъпването на германския дълг на вторичния пазар показва липса на апетит за риск. Еврото е под натиск, като губи 0.28%, до 1.3467 долара. Доларовият индекс на Nasdaq се покачва с 0.36%, до 78.50.

 

Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през януари поевтиняват в Лондон с 0.56%, до 108.42 долара за барел.

 

Цената на златото пада с 0.29%, до 1 697 долара за тройунция, а медта поевтинява с 1.05%.


8:20 часа

Петролът поевтиня на Нюйоркската стокова борса, след като инвеститорите заключиха, че нарастващите запаси от бензин и забавящия се икономически растеж в еврозоната ще подкопаят търсенетона суровината – обобщава Bloomberg. Вчера фючърсите на WTI се покачиха с 1.1%, но днес се смъкват с 1.22% до 96.81 долара за барел. Брентът се задържа на 108.11 долара, спад от 0.84% от сутринта. Цените са с 19% по-високи от предходната година.

Днес цената на основната търговска суровина остава под натиск: спекулира се със слаби резултати в новата статистика за промишлеността и услугите в еврозоната, както и със спадащи промишлените поръчки в САЩ през октомври. Продължават да въздействат изнесените вчера сведения за по-слаб от очакваното икономически растеж през третото тримесечие.

Индустриалният Американски петролен институт изчисли нарастване на запасите от бензин с 5.42 млн. барела и от петрол с 5.6 млн. барела през последната седмица. Днес се очакват официалните данни от правителството, които според консенсусната прогрноза на пазара ще отчетат 1.1 млн. барела нарастване на запасите от бензин.

Инвеститорите нямат причина да поемат риск в момента – коментира главен анализатор в Сидни. Вчера при сорта WTI се образува контанго – ситуация, в която фючърсите за непосредствена доставка през януари са по-евтини от тези, сключвани за доставка през август. Това според експертите говори за притеснения сред инвеститорите, че глобалната икономика ще се забави.

След несигурна сесия на Wall Street снощи, акциите в Азия днес се понижават. Япония почива. Хонконгският борсов индекс Hang Seng е надолу с над 2% до 17 874 пункта. В Сидни S&P/ASX се смъква с 1.98% до 4051 пункта. Негативен фактор се оказа експресният индекс на китайската промишленост, изготвян от HSBC. Той показа значение от 48, като зоната под 50 пункта в индекса се приема за признак на свиване. Предходното показание на индекса беше 51.

Този резултат се съчетава с по-малкото от очакваното постижение на икономиката на САЩ през третото тримесечие – 2% вместо 2.5%. Заедно със сигнала от Китай, това говори за по-слабо икономическо развитие в света. Икономиките в Азия са свързани с потребителския пазар в САЩ, а там се видя, че разполагаемите доходи падат с 2.1%. Очертаващото се по-малко търсене на суровини тежи на борсите, доминирани от ресурсно – ориентирани компании.

Така в Хонконг китайската Aluminum Corp. се смъква с 3.85%, петролната Cnooc с 3.34%, в Австралия гигантите Rio Tinto и BHP Billiton губят съответно 2.94% и 3.06%. В Шанхай борсовият индекс показва -0.54% до 2512 пункта.

На валутните пазари едно евро се търгува за 1.3458 долара. Снощи коментарите от Германия, че Берлин „няма нова базука под ръка“ доведоха до колебания в курса на единната валута, но след това бяха разкрити протоколите от последното заседание на ФЕД. Някои от членовете са се изказали за допълнителни политики, предвид икономическата ситуация. Те трябвало да се обвържат и с програма за бъдещи комуникации.

Междувременно Международният валутен фонд съобщи, че подновява кредитната си програма за помощ на страни със силни икономики, изпаднали в краткосрочна ликвидна недостатъчност. Стабилизирането на ситуацията се отрази най-вече на курса на еврото към йената, с актуални 103.7385.

Коментари на J.P. Morgan очакват по-голяма финансова стабилност през втората половина на 2012 г., което според тях ще доведе до поскъпване на японската валута до 70 йени за долар, тъй като инвеститорите масово ще се откажат да търсят сигурност в долари. Долар/йена в момента е на ниво 77.0385. От сутринта доларовият индекс на IntercontinentalExchange, съставен от валутите на 6-те основни търговски партньора на САЩ, е нараснал с над 0.3% до USD 78.48.

Златото в Хонконг поскъпна до 1710 долара за тройунция. Обясненията за това могат да са различни, изтъкват се бюджетните проблеми в САЩ и високите лихви на аукционите в Европа, както и едно общо нарастване на риска. Анализатори на MarketWatch считат, че перспективите пред цената на златото в момента не са особено добри.

Вчера по-сериозно се покачи цената на среброто, като белият метал днес се връща процент назад до 32.65 долара за тройунция. Същото движение се наблюдава и при медта, с актуална цена на CME от 7327 долара за метричен тон.