Курсовете на обменните бюра няма да се различават с повече от 5% от фиксинга на Българската народна банка. Това се предвижда в промяна на наредбата за работата на чейнджовете, изготвена от Министерството на финансите.

Според настоящото законодателство курсовете на обменните пунктове могат да се различават с до 20% от дневния фиксинг на БНБ. С промените всички опити за заблуда на клиенти и некоректни практики трябва да бъдат пресечени.

При сегашното положение чейнджбюрата могат законно да купуват евро по курс от 1,565 лв., но с въвеждането на новите разпоредби долната граница на курс "купува" ще бъде 1,858 лв.

Най-често валутните бюра заблуждават

с подвеждащи и скрити табели

с курсовете. След това клиентите остават изненадани от големите разлики между курсовете на сарафите и дневния фиксинг на централната банка. Често има случаи, при които отклонението е 19% или 19,5%, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

За да се осигури по-качествена услуга за клиентите, се завишават и изискванията към обектите, в които се извършват сделки за обмяна на валута. Предвижда се бюрата да се помещават единствено в масивни сгради. Собствениците ще трябва да декларират пред НАП, че

чейджовете им се намират в масивни прострйки.

Тези бюра, които не извършват дейност в помещения с тухлени стени, ще се задължат да върнат разрешителните си и да прекратят работа.

След като промените в наредбата бъдат обнародвани в "Държавен вестник”, обменните бюра ще имат срок от 7 дни да изпълнят новите правила. В момента в България работят 4500 обменни бюра, които са вписани в специален регистър на НАП. Новите ограничения ще ударят редица обекти в туристическите райони, които разчитат на по-високи печалби от често неориентираните чужденци.

Само преди няколко дни влезе в сила наредба, която промени изискванията за представянето на данните на информационните табла в чейнджбюрата. Според тях вместо две цифри след десетичната запетая ще се изписват три. Заради повечето информация, която ще се вижда на таблата обаче, ще бъде намален минималният шрифт, с който ще се изписват котировките – от 5 на 3 см. Освен това обмяната на валута вече ще може да се извършва от специални автомати, подобни на банкомати. Чрез машините ще може да се обменя само чуждестранна валута в левовата й равностойност.