Когато известният икономист Джефри Сакс посещава селата в Субсахарска Африка през 2005 г., той вижда страдащи общности със замърсена питейна вода, ударени от глад и ширеща се инфекция от малария. Това, което не вижда, са мобилни телефони, пише CNN.

"Сега може би 30% от домакинствата в региона имат мобилни телефони и попадат в обхвата на комуникационните мрежи", коментира Сакс, директор на проекта на Обединените нации - Селища на хилядолетието, който е фокусиран върху подобряването на живота в 14 селища в 10 африкански страни.

 

Появата на мобилното общество добави просто едно допълнително удобство в САЩ и в Европа, но в най-бедните региони на свет, достъпът до GSM причини скок в развитието на услугите, здравеопазването и банкирането.

 

Сакс в книгата си "Краят на бедността" твърди, че "мобилният телефон е най-преобразяващата технология за развитие" на човечеството.

 

"Бедността често е еквивалентна на изолацията. В много места по света бедността е резултат от липсата на достъп до пазари, до услуги като спешна медицинска помощ, достъп до образование, държавни услуги и така нататък", счита Сакс.

 

В този смисъл мобилните телефони променят драматично света. GSM мрежите имат по-добро покритие в Кения, отколкото в много райони в Европа, пояснява пред CNN Майкъл Джоузеф, бивш изпълнителен директор на Safaricom.

 

Освен това изобилието на платежни услуги през мобилни телефони позволява авангардно банкиране в страни като Кения и Уганда. А ускоряването на паричните потоци води до икономически растеж. Причината - все повече хора могат да се възползват от ограничения капитал, който е на разположение. Комуникацията сама по себе си води до повишаване на стандарта на живот в изостаналите и раздирани от социални и политически противоречия държави.

 

В държави като Кения услугите предлагани през мобилните мрежи в някои отношения изпреварват тези в развития свят.

 

Там буквално се осъществява революция на мобилните пари. От 2005 г. до 2010 г. използването на мобилен телефон се утрои в развиващия се свят до близо 4 милиарда мобилни абонамента, по данни на Международния съюз по далекосъобщения (ITU).

 

Никъде растежът не е по-бърз, отколкото в Африка, където употребата на мобилни телефони нарасна за периода с повече от 400%.

 

Проучване на Университета в Мичиган от 2006 г. установи, че за всеки 10% нарастване в проникването на мобилни телефони, местната икономика се увеличава с 0.6%.

Способността да се обадите по телефона има огромни икономически последици, посочва Сакс.

"Там, където традиционно водят добитъка седмица или две през пустошта, без да знаят колко пари ще получат за стоката си в някой от големите градове като Хартум, Найроби или Порт Саид, хората сега могат да се обадят предварително и да разберат къде ще получат най-добрата цена ", посочва Сакс


Бизнес моделите за продажба на услуги на бедните - като например закупуване на предплатени телефонни услуги правят устройствата достъпни, но революцията идва след въвеждането на мобилните банкови услуги.

 

Те не са просто по-удобен начин за разплащане. Мобилното банкиране означава интеграция на обществото. То променя социалните модели и икономиките на изолираните общности. Буквално, половин век след края на колониалния период, мобилните комуникации са на път да доведат до раждането на африканските нации в смисъла, който влагаме в това понятие в Европа.

 

Safaricom, в партньорство с Vodafone Великобритания, започна през 2007 г. да предлага услугата М-Pesa (Пеза - суахили - пари), която позволява на клиентите цифрово прехвърляне на парични средства чрез мобилни телефони. Две години по-късно, 10% от БВП на страната се разпространява чрез M-Pesa. Данните на Световната банка показват, че кенийците прехвърлят 1 млрд. долара всеки месец в сделки чрез M-Pesa.

 

"Ръстът на брутния вътрешен продукт на Кения щеше да бъде наполовина по-малък през последните 10 години, ако нямаше мобилни телефони" коментира Майкъл Джоузеф

В резултат на M-Pesa, все повече пари могат да достигнат до по-малките селища, и да послужат за изграждане на местните икономики.

 

"Клетъчните телефони се разпространяват почти изцяло на пазарна основа ... ние едва сега започваме, да виждаме социалните приложения на тази технология", смята Сакс. "Гениалната идея на предплатените телефонни карти направи възможно за бедните да получат достъп до комуникации, без правителствена намеса ... така до голяма степен правителствата са принудени да дадат път на търговските дружества ."

 

Това е още една ключова промяна в Африка, където думата правителство често е синоним на корупция, насилие и диктатура. Новите технологии направиха възможна Арабската пролет, поради простия факт, че за първи път в историята на континента дадоха свободен достъп до информация на обикновените хора.

 

Моделът за мобилно банкиране на Safaricom се разпространява в момента в много други страни, от Бангладеш до Уганда. Организацията на обединените нации през миналия месец обяви програма, с която ще снабди с мобилни телефони повече от 3 милиона бедни хора в Африка и в Южна Азия до 2013 г.

 

В селищата на хилядолетието от проекта на ООН, предплатената мобилна карта вече се използва като модел за предплатени електрически услуги.

 

Преди мобилните телефони хората в бедните страни просто криеха парите си, често заравяйки ги в земята. Новата технология изважда тези средства и ги вкарва в икономиката.

 

Освен това тя дава масов достъп до радио, интернет и други услуги, които променят светогледа и начина на функциониране на обществата. Те разширяват светогледа като правят света по-малък. Все повече хора в развиващия се свят осъзнават, че могат да живеят по-добре и се стремят към това и тази промяна на мисленето води развитие на икономиката и обществото.

 

Оказва се, че бедността е състояние на мисленето и обществените нагласи и че с промяната, водена от новите устройства за комуникация, идва и краят на бедността.