Няма съмнение, че разпродажбите на еврото бяха предизвикани и катализирани от изказването на Марио Драги вчера. По-важният въпрос, обаче, е къде точно се корени причината -  инфлацията и като цяло по-умерения тон по отношение икономическите перспективи или единствения абзац, в който се споменаха валутните пазари.

Това пише главният дилър на булброкърс Кирил Гарчев в блога на инвестиционния посредник.

Тук трябва да отбележим, че е крайно необичайно ЕСВ, респективно неин председател, да коментира изрично нивата на единната валута, в историята на Централната банка това се е случвало едва 15-тина пъти/ без да претендирам за абсолютна точност/. В този смисъл е изключително важно да се обърне специално внимание на въпроса. Консенсуса на пазара беше Марио Драги да изрази обичайната позиция, че валутните курсове трябва да се определят единствено от пазара, което от своя страна да открие пътя за ново поскъпване на единната валута.

В действителност, четейки между редовете се налага извода, че не настоящите нива на еврото, колкото по нататъшното му  поскъпване ще се превърнат във фактор, ограничаващ инфлационния натиск. Ценовата стабилност от своя страна е в мандата на централната банка и промените в инфлационните очаквания биха могли да доведат до съответното приспособяване на монетарната политика. При всички положения досега наложената хипотеза на пазара, че поскъпването на еврото няма да представлява повод за внимание от страна ЕСВ поне до 1,4000-1,4500 областта е подложена на сериозно изпитание.

Обичайно хармонизирания индекс на потребителските цени в Еврозоната тясно корелира с цените на петрола, а курса на еврото допълнително усилва или неутрализира ефекта.

На следващата графика сме представили американския WTI преоценен в евро и HICP.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!