Десетки собственици и представители на фирми участвали в изграждането на ЛОТ 4 от автомагистрала "Тракия" и ЛОТ 2 на "Марица", се срещнаха в Казанлък.

Те обсъдиха ситуацията със забавените плащания от страна на главния изпълнител. Всяка от фирмите има да получава стотици хиляди левове за реално извършена работа. От страна на изпълнителя заявиха, че са в очакване на банков кредит и след като бъде отпуснат, ще се разплатят. На срещата присъства и председателят на УС на АПИ Лазар Лазаров, който заяви, че заради тези проблеми има забавяне в строежа на аутобаните.

"В момента, в който получим финансирането от банката, ще започне разплащането по съответните производителни протоколи, които ще направим с тях. Това се отнася и за "Тракия" и за "Марица", заяви Иван Иванов от ПСТ Холдинг - Стара Загора-подизпълнител на ЛОТ 4 от автомагистрала "Тракия" и ЛОТ 2 на АМ "Марица".

Той посочи, че очакват финансиране, за да може да бъде завършен ЛОТ 4 от автомагистрала "Тракия". "Ако не завършим в срок магистралата, ще търпим санкции, но ще я завършим. Очаквам около 40 млн. кредит", заяви Иванов.

Той подчерта, че не може да се съгласи, че не е имало плащания на някои хора даже от 2011 г. "Дали някои хора не са си получили парите от 2011 г. това трябва да се провери. Имаме забавяне в изпълнението на някои от етапите, забавяне на плащане на сертификат и оттам вече нарушаване на паричните потоци. Сами може да си проверите с колко се е увеличил битумът, да не коментираме заплати и инертни материали. С няколко банки е говорено, не искам да коментирам в момента. Снощи финализирахме разговорите, но това вече е наша конфиденциална информация", уточни Иванов.

Един от собствениците на фирмите каза, че са работили на ЛОТ 2 на АМ "Марица" от септември 2011 до октомври 2012 г. Собственикът каза, че има да получава по фактури с ДДС 297 000 лева. "Това ми се отрази много зле и с нови кредити. Просто не можем да понасяме, защото на нас не ни е плащано от април 2012 г. досега. Имаме ги готови фактурите с извършена работа на АМ "Марица", коментира собственикът.

Председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров посочи, че към 44 млн. лева са дължимите суми по договора за АМ "Тракия" ЛОТ 4 с ДДС. /БГНЕС/