Кредите продължават да намаляват, а депозитите бързо нарастват, така влиза във втората половина на годината българската банкова система.

През юли обемът на депозитите на частния сектор се покачва с 823 млн. лв., до рекордните 60.1 млрд. лв. В същото време кредитите намаляват със 75 млн. лв. до 50.2 млрд. лв. Отпуснатите от банките заеми са с 10% по-малко, отколкото към същата дата на 2014 г.

Добрата новина е, че лошите и преструктурирани кредити също намаляват. През юли те възлизат на 9.1 млрд. лв. и са с 56.8 млн. лв. по-малко, отколкото е предходния месец. Делът им от общия кредитен портфейл на банките без овъдрафта също се понижава от 24.1% през юни, до 23.9%, основно заради подобряването на структурата на заемите за бизнеса.

Увеличението при депозитите се дължи и на домакинствата, а данните на БНБ показват, че растат влоговете на т. нар. средна класа в България, докато тези на по-бедните намаляват. През юли обемът на депозитите на домакинствата се увеличава с 256 млн. лв., до 40.8 млрд. лв.

В същото време влоговете на бизнеса са с 589 млн. лв. повече спрямо юни и достигат 16.4 млрд. лв. Кредитирането за бизнеса обаче се свива с 91 млн. лв. до 30.7 млрд. лв.

Заемите за домакинствата леко се покачват. Тези за потребление са с 16 млн. лв. повече, нараствайки до 7.4 млрд. лв. А ипотечните заеми намаляват с 9 млн. лв. до 8.7 млрд. лв.

Като цяло данните на БНБ показват, че тенденцията на ръст на влоговете при ограничено кредитиране продължава, което означава, че и натискът за понижение на лихвите и консолидация на банковия сектор ще продължи.