Гръцкият премиер Ципрас заяви, че част от международните кредитори са отхвърлили предложения от него план за реформи в замяна на финансова подкрепа.

"Позицията на някои институции на отхвърляне на параметрите за определени мерки не е заявявана до момента – нито дори от Ирландия и Португалия," коментира Ципрас, цитиран от Bloomberg. "Тази позиция предполага, че те или не искат споразумение или обслужват специфични интереси в Гърция".

Алексис Ципрас направи тези коментари преди да отпътува за Брюксел за среща с ръководителите на трите основни кредитора на Гърция - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Ципрас в понеделник предложи пакет от мерки, който включва увеличаване на данъците за физически лица и фирмите с високи приходи, за да изпълни фискалните цели, определени от кредиторите.

Позицията на лидерите от страните от еврозоната обаче беше, че евентуално споразумение с Гърция трябва да се основава на условията, предложени от МВФ, ЕЦБ и Европейската комисия.