Кредиторите на Корпоративна търговска банка ще могат да обжалват признатите вземания от синдиците в 14-дневен срок. Това ще стане, след като влязат в сила поредните промени в Закона за банковата несъстоятелност, направени заради фалита на четвъртата по големина банка в България.

Списъкът с кредиторите с признати вземания ще бъде публикуван в Търговския регистър, обясни председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Така няма да се предизвика струпване пред централата на банката. Стоянова посочи какво ще стане, ако се стигне до обжалване пред синдиците, съобщава БНР.

"Те, от своя страна, имат нов, 7-дневен срок, в който трябва да изготвят отговор на всяко едно възражение: дали го приемат, или не го приемат. И да излязат с решение, в което казват дали съответният кредитор е включен, или е изключен от съответния списък на кредиторите".

Ако кредиторът все пак не е доволен от решението на синдиците, той може да го обжалва пред съда или да поиска среща с тях.

"Всеки един от кредиторите, който има възражения, следва да се срещне със синдика и понеже става дума за двама синдици и хиляди кредитори, затова ние направихме малка промяна и в този текст, като казахме, че освен синдикът, може и упълномощено от него лице, което е нормално - това са обикновено юристите, които работят със синдиците - да осъществи тази среща, а не синдикът в лично качество, което физически би забавило изключително много процеса", уточни Менда Стоянова.

В момента все още синдиците на Корпоративна търговска банка изготвят списъка с кредиторите с признати вземания.