"Елтрейд къмпани" ЕООД е новият собственик на "Кремиковци", съобщи за Дарик синдикалистът Людмил Павлов. Компанията е предложила цена от  316 млн. лева, каквато беше и началната тръжна цена.

Това бе четвъртият търг за продажбата на активите на комбината. Компанията "Елтрейд къмпани" ЕООД София беше представлявана от управителя и едноличен собственик Лъчезар Варнаджиев.

 

Варнаджиев е едва 26-годишен, показва справка в Търговския регистър. Регистрирал е фирмата на 8 март, тази година. Освен, че е едноличен собственик, той е и управител на компанията с капитал от 20 хил. лв., внесен изцяло. Капиталът е разделен в 200 дяла с номинал 100 лв. всеки.

 

Предметът на дейност на фирмата е търговия с цветни и черни метали, производствена дейност, вътрешна и въшна търговия, комисиона, спедиционна, складова, лизингова дейности. Също така фирмата се занимава с  търговско представителство, сделки с интелектуална собственост, изграждане и търговия с недвижими имоти, консултантска и всякаква друга дейности, незабранени от закона.


Фирмата е представила документ за внесен изискуем задатък от 31.6 млн. лева и е допусната за участие, обяви по-рано днес синдикът на комбината Цветан Банков.

 

Варнаджиев трябва да плати минималната тръжна цена от 316 млн. лева в срок от пет дни, за да придобие собствеността върху обособените части от комбината. След финализирането на сделката "Кремиковци" все още ще притежава апартаменти и други активи, които обаче са по-лесно продаваеми, според Цветан Банков.

Цветан Банков заяви, че не е разговарял с него дали ще възобнови дейността на комбината. Засега най-важното е, че с парите ще могат да бъдат платени задълженията към работниците.

Все още няма яснота каква част от задълженията към големите кредитори ще бъде изплатена.

При тайния търг на 7 февруари, когато началната цена на обособената част беше 395 млн. лв., до сделка не се стигна.