Изненадващ спад в нивата на спама се забелязват през последните месеци. Понижението е драматично, показва статистика на BBC.

Обемите са започнали да се свиват още от месец август, но през коледния период случващото се може да се определи направо като срив.

Нашите защитни компании засичаха по 200 млрд. спам съобщения в дните преди август, а през декември броят им е около 50 млрд., коментира Пол Ууд, аналитик в Symantec Hosted Services.

Ние все още не сме наясно каква е причината за този спад. Възможно е спамърите да се прегрупират за нова атака и това всъщност да е затишие пред буря.

Основната част от нежеланите съобщения, които получаваме по пощите си, идва от специални компютри, програмирани да вършат тази работа. Те са авторите на 47 - 48% от спама в глобален мащаб. Според наблюденията на Symantec през декември тези компютри са изпратили едва 0.5% от глобалния спам. Разбира се, възможно е работата на някой от тези суперкомпютри да е била прекъсната заради технически проблем.

Друго обяснение е, че спамърите обикновено се задействат кампанийно. Когато печалбата от тези кампании не е задоволителна, те могат да преустановят дейността си и да се насочат към нещо друго. Специалистите припомнят за случай от месец декември, когато акаунти в Twitter бяха хакнати, като през тях се разпространяваше спам реклама на хапчета за отслабване.

Въпреки спада в активността на спамърите, не вярваме, че те са се отказали от този лош бизнес, коментират от Symantec и очакват, че и в бъдеще ще бъдем свидетели на подобни атаки. BBC