Първото тримесечие на годината традиционно е най-слабото за българската икономика. Затова не е учудващо, че през януари стопанската конюнктура се влошава рязко.

Общият показател на бизнес климата се понижава с 3.2 пункта спрямо равнището си от декември 2012 г, като спадът се дължи най-вече на песимизма на мениджърите в секторите на промишлеността и търговията на дребно.

Индексът на бизнес климата в промишлеността намалява с 1.9 пункта в сравнение с предходния месец. Влошават се оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията, намаляват производствената активност и осигуреността на производството с поръчки. Средното натоварване на мощностите през януари достига 71.4%, като се очаква през следващите месеци да има излишък на производствен капацитет.

Прогнозите за сектора също не са добри. През следващите три до шест месеца мениджърите очакват затруднения, свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната.

Бизнес климатът в търговията на дребно се срива с 12.2 пункта спрямо предходния месец. Влошават се окачванията за продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, продължават да са несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, като през последния месец се регистрира засилване на негативното влияние на втория фактор с 16.3 пункта. Търговците очакват продажните цени да останат без промяна.

В строителството бизнес стопанската конюнктура остава същата като през декември. Според оценките на мениджърите настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, но прогнозите за следващите три до шест месеца са по-благоприятни. Това не е учудващо, тъй като работата по голяма част от обектите традиционно спира през зимните месеци, заради влошените атмосферни условия. Строителните предприемачи не предвиждат увеличение на продажните цени през следващите три месеца.

През януари индексът на бизнес климата в сектора на услугите остава приблизително на равнището си от декември 2012 година. Балансовият показател за настоящото бизнес състояние на предприятията намалява с 3.9 пункта, но прогнозите за бъдещото развитие се подобряват.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията в сектора, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. През последния месец предприятията изпитват и повече финансови проблеми.