Кризата практически не повлия върху бизнес модела на банките в България. Това заяви директорът на БНБ Иван Искров на кръгла маса-дискусия, организирана от Асоциация Банка на годината.

Искров посочи, че българските банки се занимават с традиционен тип търговско банкиране - отпускането на кредити въз основа на привлечените влогове.

Инвестиционното банкиране, което носи по-големи печалби и съответно по-висок риск, не е типично за нашите географски ширини.

Това става ясно от структурата на банковите активи.

В края на май 2013 кредитите и взиманията възлизат на 75% от активите на банковата система, докато финансовите инструменти заемат едва 11%. Това съотношение се е изменило незначително спрямо 2008 г., когато тези показатели съответно са били 80% и 8%.

"Банките у нас генерират доходи преди всичко от основната си дейност. Кризата не е променила това. Логично е, че кредитната дейност и занапред ще продължи да бъде основният източник на доход за банките у нас", заяви Искров.

Той посочи, че кризата пряко е повлияла на банковите разходи.

"Докато през 2008 г. нелихвените разходи /за издръжка на дейността - административни и за амортизации, плюс разходите за провизии и обезценка/ общо за банковата система възлизаха на 2.2 млрд. лева, тази сума през 2012 г. вече достигна 3.2 млрд. лева. При това делът на разходите за провизии и обезценка в нелихвените разходи нараства от 15% през 2008 г. на 38% през 2012", заяви директорът на БНБ.

Искров отбеляза, че нарастването на разходите за провизии и обезценка се дължи на влошаването на качеството на кредитните портфейли по време на кризата. В същото време слабото търсене на кредити в периода на криза ограничи възможностите на банките за доходи от лихви.

"Всички тези фактори доведоха до това, че в периода на кризата банковата система отбеляза спад в ключови показатели за рентабилност. Изводът е, че банките и техните акционери бяха принудени да заплатят своята цена за кризата. Този факт сякаш не е в центъра на публичното внимание, но следва да се подчертае, че и банките и техните клиенти поеха дял от бремето на кризата", заяви Искров.

Той посочи, че банковият сектор в България е сред най-ефективните в Европа.

"Независимо от силния спад в рентабилността на банковия сектор, възвращаемостта на активите и възвращаемостта на капитала на банковия сектор в България е втората най-висока в ЕС", констатира Искров.

Според него, тази ефективност се доказва и от обстоятелството, че сме с второто най-ниско съотношение на разходите за издръжка на дейността /административни и амортизации/ към приходите.