Законът за мултифондовете трябва да е готов до месец юни догодина, съобщи заместник – председателят на Комисията за финансов надзор Ангел Джалъзов. С него ще бъдат предложени няколко инвестиционни продукта за парите на осигурените лица в частните пенсионни фондове.

Все още се водят дискусии дали новите възможности да обхващат единствено третия стълб на пенсионната система – т.е. доброволното частно осигуряване, или и втория стълб – т.е. задължителното допълнително осигуряване.

Консервативен, балансиран, агресивен – такива ще бъдат пенсионните продукти, от които българинът ще може да избира. Така ще се даде инвестиционен избор на хората съобразно техните предпочитания, възраст и доходи.

Председателят на финансовия регулатор Стоян Мавродиев коментира по темата, че заради кризата подобна реформа не би трябвало да се отлага. На въпрос на Дарик как ще коментира намерението на правителството да инвестира до 20 % от парите в Сребърния фонд на фондовата борса, Мавродиев заяви, че това може да се обмисли в контекста на предвижданите възможности на закона с мултифондовете.

Стоян Мавродиев след премиера Борисов подкрепи идеята за създаване на европейска агенция за кредитен рейтинг, защото на пазара има нужда от повече конкуренция. Помолен да коментира понижената перспектива на България от Fitch, шефът на финансовия регулатор каза, че това е част от оценката за цялата ситуация в Европа.