Сенатът на САЩ отхвърли плана за увеличаване на лимита на допустимия държавен дълг, внесен за гласуване от Републиканците. С 59 гласа "Против" и 41 гласа "За", схемата бе зачеркната, а с това напрежението около ситуацията с наближаващите плащания към кредитори се усили.

Щатите са заплашени както от понижение на кредитния им рейтинг (което ще оскъпи заемите, на които ще разчитат за вбъдеще), така и от обявяване на фалит по дефиниция, заради невъзможност да изпълнят ангажимента си към облигационерите на 2 август.

На вчерашното гласуване ясно пролича разделението между водещите партии в Сената. Демократите категорично се разграничиха от плана, внесен от Джон Бьорер, с което на масата на преговорите остана вторият проект, изготвен от Хари Рейд. Съгласно процедурите, по които е организирана работата на парламентаристите, организацията за следващо гласуване може да стартира днес, за да може на 1 август около 7 сутринта, северноамериканско време, да има резултати от вота.

До тогава преговорите продължават, като възможностите за сделка се крепят на консенсуса около това как да се задвижи процеса по свиване на дефицита през следващите години - дали това да стане през автоматично орязване на държавните разходи или чрез повишаване на данъци или чрез комбинация от двете мерки.

Въжен е и въпросът колко нависоко и колко начесто да бъде коригиран таванът на държавния дълг, който в момента е $ 14.3 трлн. и вече е достигнат. Единият от вариантите е сега да бъде дадено одобрение за минимално увеличение, а след месеци да се проведат нови дебати и ново изчисление за възможността за корекция на този лимит.