Мебелният бранш все още не е излязъл от кризата, но значително подобряване на бизнеса се усеща в дървообработвашата промишленост. Това коментира председателят на браншовата камара на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост в България Калин Симеонов след откриването на шестото изложение „Светът на мебелите”.

Едни от най-сериозните проблеми в сектора остава сивата икономика. Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов отчете, че докрая на годината проходите в хазната от добив на дървесина от държавния горски фонд ще бъдат около 60 милиона лева.


Бизнесът регистрира ръст в дърводообработващата промишленост, коментира пред Дарик председателят на браншовата камара Калин Симеонов. Износът на мебели все още обаче задържа ниските си нива. Основно страната ни изнася дървен материал за Турция и Ирак, където строителството е в разцвет, обясни още Калин Симеонов.

В България се добиват годишно около 4 млн. куб. метра дървесина, но от тях по-малко от 1 млн. се използват в мебелно производство, обясни заместник-министърът на земеделието Георги Костов. Костов припомни, че целта на новия закон за горите е да ограничи нарушителите и да се намали процентът на незаконната сеч.