Конституционният съд е отменил като противоконституционен текста от Кодекса на труда, който предвижда натрупаните отпуски до 2010 г. да могат да се ползват само до края на 2011 г., след което да "изгарят". Решението на Конституционния съд обаче все още не е подписано от всички съдии и мотивите за него още не са публикувани официално.

Според неофициалната информация, конституционните съдии са решили, че разпоредбата за отпуските от Кодекса на труда, която парламентът одобри през юли, противоречи на Конституцията. Поправките бяха атакувани от президента Георги Първанов и от депутати от БСП и ДПС. Мотивът им беше, че отпуските са натрупани права и отнемането им със задна дата е недопустимо, противоречи на Конституцията и на международни конвенции, одобрени от България.

По този текст КС е приел становището на вносителите на искането. Според съдиите обаче друг от атакуваните текстове - този, с който се въвежда 2-годишна давност за ползването на платения отпуск, не противоречи на Конституцията. Очаква се решението на КС да бъде оповестено утре.