Куба обяви, че е готова да приеме американски петролни компании на своя територия, които да добиват и да търсят нефт в нейните териториални води.

Това е поредната стъпка в рамките на исторически процес на сближаване между Хавана и Вашингтон.

Готовност за сътрудничество с американските компании изрази кубинският държавен монополист в нефтодобива Cupet.

"Надяваме се, че това сближаване, което започна след 17 декември 2014 г., ще има влияние върху кубинската петролна индустрия", коментират от Cupet.

Досега на американските петролни компании беше забранено да развиват всякаква дейност в Куба заради наложеното от САЩ през 1962 г. срещу комунистическия режим на острова ембарго.

Петролният сектор в Куба е дълбоко засегнат от ограниченията, като работи с остаряла техника, а макар и да разполагат с "ключови ресурси и модерна технология" американските компании не могат да развиват бизнес на кубинска територия.

От Cupet посочват, че използват едва 5% от петролните резерви на страната поради липсата на модерни технологии за нефтодобив.

Петролните компании в Куба бяха национализирани от Фидел Кастро през 1960 г. - година след кубинската революция.

Страната вече произвежда 25 млн. барела годишно тежък петрол, който може да се използва само при производството на ток, асфалт и цимент, което покрива едва половината от местното търсене.

Останалата част от необходимия ресурс Куба внася от Венецуела. Предполагаемите петролни резерви в кубински води се изчисляват на между 5 и 20 млрд. барела.