Софийските кучета вече имат право да се возят в градския транспорт. За сметка на това, ако ви нападне агресивно куче, собственикът на злобния звяр най-вероятно ще се бръкне за глоба от 1000 до 2000 лева – освен ако не се налага по-тежко наказание. Това са част от новите правила за гледане на домашни любимци в София, които ще се обсъждат днес на заседание на общинския съвет.

В проектонаредбата се предвижда всички кучета, които се разхождат из улиците, задължително да са на къса каишка /до 1.5 м./ и с намордник, ако са с тегло над 10 кг. От намордник на обществени места са освободени единствено големите кучета – водачи на незрящи хора и асистенти на хора с увреждания.

Основно задължение на собственика остава почистването на мястото след дефекация на животното. В противен случай глобата ще бъде 20 лева, а за повторно нарушение до 200 лв. Същите са санкциите и за използване на куче или котка за комерсиални цели, просия, хазарт или ако собственикът не носи регистрационните му документи.

Освен задължителната такса куче, всеки който иска да развъжда домашния си любимец и откаже да го кастрира, ще плаща още една такса за това, в размер на 300 лв. Санкцията за некастрирано куче ще варира от 100 до 250 лв.

Кучетата при навършване на 4-месеца или до седмица от придобиване трябва да се регистрират при ветеринарен лекар, с представяне на документ за платена такса куче. Предвижда се и задължителна, но безплатна регистрация на всички кучета с микрочип. Ако в рамките на определения срок на кучето не бъде поставен чип, глобата за собственика може да достигне 200 лв.

Тези по-стриктни мерки трябва да намалят популацията на домашните животни, което косвено се очаква да повлияе и на броя на бездомните. В изготвящата се програма за овладяване на популацията на бездомните кучета се очаква да има и мерки за ограничаване на храненето им по улиците.

Приходите от събраните такси – куче ще постъпват в общинския бюджет и се използват за обособяване и благоустрояване на места за разхождане на животните, както и за нови приюти и кастрационни центрове. Мобилни групи на районните кметове ще да правят системни проверки, а ветеринарните лекари се задължават да изпращат ежемесечно данни от ветеринарномедицинския паспорт на всяко регистрирано куче до кмета на съответния район.

Както беше и досега, такса куче не плащат кучета на инвалиди, служебните кучета в организациите на бюджетна издръжка, животни, използвани за опитни цели, кучета, използвани от Българския червен кръст и ловни кучета. От такса куче се освобождават всички, които са кастрирали домашния си любимец. За куче с поставен микрочип собственикът няма да плаща такса една година.

До 20 лв. се предвижда да е глобата за дете под 14 г., ако разхожда куче над 10 кг. без родител или упълномощен придружител. Забранено е отглеждането на животни на открити тераси, балкони в сгради, в режим на етажна собственост, както и в мазетата, общите части и прилежащи територии на тези сгради. Ако кучето се отглежда в къща с двор, задължително трябва да има плътна и висока ограда, за да се избегне контакт с преминаващи в близост хора.

Забранява се разхождането на кучета на места, включително паркове и градини, които не са определени със заповед от районния кмет за разхождане на животни.