АЕЦ "Белене" е реален проект и ние ще направим всичко възможно той да се осъществи, заяви пред bTV народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев.

Той обясни, че България е държава, която има ниско потребление на електроенергия, почти никаква индустрия, бедно население, което потребява малко, няма развито селско стопанство и достатъчно електромобили, които ще се наложи да въведем до 2030 г.

"Ако искаме да останем такава държава, можем и по-назад да се върнем. Мисля си обаче, че ние трябва да сме страна, която се развива и ако искаме това да стане, на нас ни трябва електричество", каза депутатът.

Той подчерта, че БСП е единствената партия за последните 25 години, която категорично е подкрепяла българската енергетика и ще продължи да го прави, а ГЕРБ са тези, които са спрели проекта.

Куюмджиев поясни, че пред "Белене" има два основни проблема: липсата на инвеститор, защото държавата не може да си позволи да изхарчи няколко милиарда лева, за да го довърши и икономически и технически анализ, който в момента се изготвя, не от консултантите, за които са се платили милиони, а от български специалисти.

Депутатът обясни, че направата на този анализ изисква време, защото става въпрос за проект, в който са вложени много средства. По думите му при посещението му вчера в Белене е станало ясно, че един от основните проблеми е, че ГЕРБ са сключили договори за изкупуване на старото оборудване, което също трябва да се подложи на анализ.